Тази седмица 60 минути“ пътува до Украйна, за да проучи

...
Тази седмица 60 минути“ пътува до Украйна, за да проучи
Коментари Харесай

Спасяване на колекциите от изкуство на Украйна от руска агресия

Тази седмица „ 60 минути “ пътува до Украйна, с цел да изследва това, което съгласно украинците е продължаващата акция на Русия за съзнателно заличаване на техните културни институции.

Църкви, катедрали, музеи и библиотеки в цялата страна са бомбардирани, опожарявани и обстрелвани. Служители на музея са задържани и отвлечени от съветски бойци. Хиляди картини, антики и артефакти са откраднати от музеи, плячкосани от нахлуващите съветски сили.

Стоей в разрушена черква, постройката е била обстрелвана от съветските сили, Игор Пошивайло, съосновател на The Heritage Emergency Response Initiative, организация, която документира тези офанзиви, сподели на кореспондента на " 60 Minutes " Бил Уитакър, че желанията на Русия са ясни.

" Нямаме потребност от вашите обичаи, вярвания, вашата просвета. Вие няма да съществува ", сподели Пошивайло.

Музеят Ханенко в столицата Киев се пробва да предотврати техните творби на изкуството да претърпят същата орис, каквато са претърпели доста други сбирки в Украйна. Те са опаковали и преместили всяка картина, артефакт и статуя, които могат, на скрито място с вярата да запазят предметите в сигурност.

Уитакър направи обиколка на празния музей с неговия настоящ шеф Юлия Ваганова. Разхождайки се от стая в стая, те откриха празни витрини с надписи, описващи предмети, които към този момент не бяха изложени. Стените, където в миналото са висяли картини, в този момент съдържат единствено контури, призрачни силуети, гравирани в прахуляк.

„ Това е доста тъжно “, сподели Ваганова на Уитакър. „ [Едно] потомство хора израстват [без] музея, без това изкуство, без тази просвета, тъй като не могат да го видят. “

Постоянната опасност от ракетни офанзиви и офанзиви с дронове движи напъните на музея с цел да скрие сбирката си. Миналата година съветска ракета удари покрай него, разбивайки витрините на музея. През август, до момента в който екипът на " 60 минути " репортира в Киев, към града бяха изстреляни 28 крилати ракети и 16 дрона. Единият дрон провокира огнена детонация покрай хотела, в който са отседнали.

Юлия Ваганова сподели пред " 60 минути ", че даже и на по-сигурно място творбата не е изцяло предпазено от тези офанзиви.

„ Ракетата може да удари всяка част на Украйна, за жалост. Това значи, че където и да скриете изкуството… то не е изцяло предпазено “, изясни тя.

Въпреки кухото си положение, Музеят Ханенко остава отворен за гости. Ваганова сподели, че посетителите са добре пристигнали да обиколят музея и да си напомнят какво са имали.

Уитакър попита Ваганова по какъв начин счита, че ще наподобява справедливостта. Тя отговори, че Русия би трябвало да върне всички откраднати творби на изкуството, да заплати за разрушенията, които са предизвикали, и да признае какво са създали, с цел да може светът да чуе.

„ Точно това назоваваме самопризнание “, сподели тя. „ Това е единствено методът. “

Видеото нагоре е продуцирано и редактирано от Уил Крокстън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР