Тази събота и неделя (20-21 октомври) на летищен комплекс Долна

...
Тази събота и неделя (20-21 октомври) на летищен комплекс Долна
Коментари Харесай

Плевен става сцена на финалната битка между Чой и Караньотов за сезона

Тази събота и неделя (20-21 октомври) на летищен комплекс " Долна Митрополия ", Плевен ще се организира финалния кръг на BMU Европейски шампионат СуперМото, както и фанала на Републиканския ни пистов шампионат. Предстоящата конкуренция в другите класове на пистата ще бъде и Отборната купа на България 2018 година. Над 100 състезатели от 6 страни се чакат да карат през уикенда.

Писта

В клас SP125, македонецът Християн Бузалковски (Aprilia, 140 т.) е водач в класирането на шампионата след успеха си през септември в Плевен над Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Aprilia, 130 т.). Разликата сред двамата е мъчно да бъде стопена, в случай че двамата продължат да финишират на първа/втора позиция в стартовете на класа, а от началото на годината наклонността демонстрира: 4 победи и 2 втори места за Бузалковски, до момента в който Жулиета е с 4 втори и 2 първи места. Трети в класирането се подрежда Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia, 85 т.), който е на твърда 3-а позиция в шампионата, само че вероятно би могъл да помогне на Жулиета при положение, че Бузалковски изостане от челото на групата.

Formula600 този път се обрисува извънредно забавен клас, където начело на колоната се чака да се развихри сериозна битка сред Васил Кичуков (Зедмото, Suzuki, 91 т.), съотборника му Валентин Тодоров (Honda, 57 т.) и Янислав Димитров (Мотомания.бг-Бургас, 72 т.). През септември Кичуков и Димитров имаха лек контакт на предпоследния завой и това остави бургазлията обратно в генералното класиране за кръга, само че все пак той резервира второто си място във краткотрайното класиране, което може би бе значимото в тази ситуация. Кичуков пък от своя страна има пропуснати два старта от общо шестте за сезона, като досега е натрупал 3 победи и едно трето място, тъй че би трябвало да бъде извънредно деликатен в този заключителен кръг на шампионата, в случай че желае да си тръгне в неделния ден със златото за годината. Валентин Тодоров от своя страна ще влезе в тройката за годината, даже има шансове и за второто място, само че на този стадий да оставим математиката за времеизмерването и самите състезатели.

След едно неубедително начало на сезона през април в Серес за клас SuperSport, Йонел Паскота (Yamaha, 129 т.) съумя да влезе във форма и от юни насам (изминали са 4 кръга) завоюва четири победи, като това му обезпечи и трета поредна шампионска купа от републиканския шампионат на България. Вторият в класирането, Александър Георгиев (МСК Плевен, Honda, 86 т.) от началото на сезона е отбелязал една победа и две втори места, като имаше действителни шансове да детронира Паскота в края на сезона, само че две рухвания на Серес през юли и неубедителното четвърто място през септември в Плевен го извадиха от играта, макар положителната му настройка и скорост. Говорейки за скорост, неизбежно стигаме и до третия в класирането – Милен Георгиев (АИТ Рейсинг Тийм, Yamaha, 69 т.), който сподели през сезона отлични умения и надлежно даде доста положителни времена на обиколки и в Плевен и в Серес през годината. За Милен досега статистиката демонстрира едно второ място и две трети места в зоната на огромните точки, само че и той като Александър има незавършени стартове от гръцките кръгове. С два старта по-малко, на четвъртото място се подрежда Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Yamaha, 66 т.), който с две втори и две четвърти места има действителните шансове да влезе в тройката за края на годината при едно успешно каране в неделя тази седмица.

Шампионската купа в клас Formula1000 бе извоювана от Бойко Божинов (Зедмото, BMW, 145 т.) още през юли месец, като досега той има извоювани 5 победи и 1 второ място. Участието на Божинов тази седмица в Плевен ще бъде основно, с цел да помогне при отборното класиране на отбора си и несъмнено да се изправи и вероятно победи все множеството искащи да премерят сили с него, а те не са малко. След къса близо осем месечна пауза през септември на пистата в Долна Митрополия се завърна Михаил Атанасов (Мото Клуб Боляри, Suzuki) който макар отсъствието си сподели добра скорост и приключи на второто място за кръга. Сега в Плевен ще забележим още едно завръщане – това на Атанас Нейчев (Несебър Мото), с изключение на него на стартовата решетка ще търсят своето място и Ненко Стаменов (Мото Клуб Боляри), Луко Луканов (Зедмото), Тенчо Стоев (Мото Клуб Обзор) и други изявени водачи от най-голямата кубатура.

SuperBike е мястото където ще забележим финалната борба за сезона сред Ангел Караньотов (ОувърДрайв рейсинг тийм, Ducati, 130 т.) и Мартин Чой (Еко БМВ Рейсинг тийм, BMW, 126 т.). За Ангел, успехите от началото на годината са 2 плюс 4 втори места, при Мартин точките демонстрират 4 победи, едно второ място и едно съществено рухване на Серес, което му донесе единствено 6 точки. При директните им единоборства в Плевен, Чой е пред Караньотов и през юни, и през септември, само че каквито и да било прогнози за третата им среща в Плевен тази година са непотребни заради спецификата на спорта и сериозните качества и на двамата водачи. Обективно видяно, Ангел в възобновен от септемврийската си контузия и демонстрира отлична форма, като преди две седмици в Румъния съумя да завоюва първият старт от двойния спортен уикенд, финиширайки на осем секунди пред най-бързия румънец – Роберт Мурешан в борбата на Дукатитата. Чой пък разруши своята титулярна машина в едно съществено петъчно рухване и не е ясно с какво БМВ ще се появи в Плевен тази седмица. Като сериозен фактор за възможна победа на един от двамата би трябвало да включим и евентуалния дъжд, който се чака в неделя, както и още хиляди условности, които единствено могат да усложнят усещането на качествения мотоциклетизъм. Освен Караньотов – Чой, още един личен дуел ще излъчи своя победител и това е в действителност забавното единоборство сред Владислав Димитров (Тийм Гис, Yamaha, 60 т.) и Петър Въжаров (Ридо Самоков, Honda, 54 т.). През септември двамата направиха едно чудесно съревнование и нека това да се повтори и в края на октомври.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

В групата на най-малките СуперМото водачи в Плевен тази седмица следва да се решат две трофеи – тази в категорията 65 куб. см, както и оценката при по-големите от групата 85 куб. см. При най-малките, Живко Иванов (Панчо Рейсинг Тийм, КТМ, 174 т.) има нелеката задача да стопи по някакъв метод разликата от 26 точки с турския играч Баран Булут (КТМ, 200 т.). В клас 85сс, Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 235 т.) е 99% първенец за тази година откакто по време на шестия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, Кристиян Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 199 т.) се контузи и ще пропусне финалния кръг от шампионата, което пък от своя страна дава съществени шансове на Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ, 169 т.) да се добере до среброто за годината.

S3/OPEN

В клас S3, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) е безспорен любимец в класирането със извоювани 237 точки, следван от турския водач Емирхан Еркан (КТМ, 188 т.) на втората позиция. В случай, че направи едно сполучливо съревнование, Глория Дяксова (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 161 т.) ще събере задоволително точки за бронзовото отличие на сезон 2018 в категорията. В групата S3 на старта ще се подреди и Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ), който има едно присъединяване тази година, само че през септември направи чудесно съревнование и даже завоюва първия манш в неделния ден.

В огромната категория OPEN, Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ, 231 т.) има безусловно действителните шансове за шампионска купа при 450-кубиковите, имайки в поради, че Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 188 т.) е обратно с точките след пропуснатия кръг в Солун през юли. Но компактно зад Георгиев, единствено да две точки разлика се намира румънският водач Влад Неага (ТМ, 186 т.). В обстановката на предстоящ дъжд, не е ясно обаче по какъв начин ще се развие надпреварата и предварителните сметки са непотребни.

Скутери

В групата на Скутерите, ситуацията е повече от отчайващо за букмейкърите, откакто Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia, 64 т.) води пред съотборниците си Иво Михайлов (Piaggio, 62 т.) и Алекс Иванов (Piaggio, 61 т.) с минимални точки (2/3). Допълнително напрежение в класа ще внесе и присъединяване на румънските състезатели.

Съботният ден ще бъде ангажиран със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще стартират стартовете за Grand prix Bulgaria 2018.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР