Тази пролет започва дългосрочен проект за изследване на въздействието върху

...
Тази пролет започва дългосрочен проект за изследване на въздействието върху
Коментари Харесай

Започва изследване на ролята на ВЕИ върху природата

Тази пролет стартира дълготраен план за проучване на въздействието върху почвите, екосистемите и биоразнообразието, обвързвано с построяването на огромни централи за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ), оповестиха от Асоциация за произвеждане, предпазване и търговия на електрическа енергия (АПСТЕ).

Инициативата е плод на тристранно съдействие сред Селскостопанска академия (ССА), Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) и АПСТЕ. Предвижда се планът да бъде с небосвод оттатък 2030 година и да обхване както съществуващи електроцентрали, по този начин и бъдещи ВЕИ мощности.

Първата част на проучването включва разбор и оценка на положението на почвите и биоразнообразието в границите на към този момент построени и опериращи енергийни планове по отношение на прилежащи площи наоколо до зелените централи. Паралелно ще стартират и дълготрайните действия, при които проучванията и анализите ще бъдат ориентирани към терени, върху които следва да бъдат построени нови възобновими мощности.

Проектът планува реализирането на редовно наблюдаване, оценка и прогноза на промените на качеството на почвата и биоразнообразието за съответните територии. Целта е да бъде записано положението на почвите и екосистемите преди създаване на обектите, а в следствие – да се наблюдава въздействието на възобновимите централи след въвеждането им в употреба.

Резултатите и заключенията ще бъдат описвани в годишни отчети, които ще бъдат обществено налични в специфична онлайн платформа, се показва в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР