Тази неделя предстои вторият, решителен вот на президентските избори във

...
Тази неделя предстои вторият, решителен вот на президентските избори във
Коментари Харесай

Дебатът между Макрон и Льо Пен ще се проведе утре вечер

Тази неделя следва вторият, съдбоносен избор на президентските избори във Франция. Ако завоюва против водача на крайната десница Марин Льо Пен, Еманюел Макрон ще бъде първият избран отново френски президент след Жак Ширак през 2002 година Според анализатори новият мандат ще разреши на Макрон да придвижи напред амбициозните си проекти за Франция и Европейския съюз, съобщи Българска национална телевизия.

Телевизионният спор сред двамата претенденти на следващия ден вечер се чака с огромен интерес. Счита се, че дебатът преди пет години е най-големият неуспех за льо Пен, по тази причина подготовката ѝ за настоящия ще бъде изключително значима.

Колкото до предизборната акция - на този стадий наподобява, че Макрон към този момент не е толкоз заплашен, колкото преди една седмица. Според социолозите разликата сред двамата сега е 9% и продължава да се усилва най-много поради промяната в тактиката. Макрон се насочи към гласоподавателите на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който съумя да събере 20% на първи тур. Интересното тук, е че по-голямата част от електората на Меланшон са най-вече младежи - сред 18 и 24 години.

Дни преди балотажа във Франция - социолозите дават преднина на Макрон.

Льо Пен се пробва да вземе и от гласовете на Мелашнон, и от тези на класическата десница (Ерик Земур). Самата тя се пробва да изглади облика си и да изясни, че към този момент не е крайнодясна, въпреки в програмата ѝ към момента да попадат много крайни хрумвания - като да вземем за пример натурализираните французи да нямат същите права като френските жители.

Една от грешките на льо Пен на интернационалната сцена е, че се е разгласи за доближаване с Русия на фона на войната в Украйна. По принцип тя е за излизане от военното командване на НАТО и да се даде по-голяма тежест на Организация на обединените нации в този спор.

След като предизборната му акция до първия тур бе основно отдадена на войната в Украйна, сега Макрон се пробва да изясни повече за своите обществени и стопански промени на французите. В интернационален проект сякаш и европейските водачи изчакват резултата от балотажа, с цел да се даде подтик в връзките с Украйна. Макрон е подложен на критика от френските медии за това, че не е отишъл в Киев като други евролидери. Той отговори, че би го направил тогава, когато ще има изгода от това.

Макрон обаче непрестанно употребява войната, с цел да нападна Марин льо Пен за това, че тя беше в близки връзки с Путин, както и поради изказванията, че съветски банки са финансирали предизборните ѝ акции в предишното. В момента обаче корупционните кавги ѝ вредят повече, защото неотдавна излезе отчет на ОЛАФ, който твърди че льо Пен партията ѝ са злоупотребили с европейски средства.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР