Тази неделя (28 май) в Турция ще се състои вторият

...
Тази неделя (28 май) в Турция ще се състои вторият
Коментари Харесай

Втори кръг на президентските избори в Турция равнозначен на референдум

Тази неделя (28 май) в Турция ще се състои вторият тур на изборите за 13-и президент, което се случва за първи път. Балотажът е чужд в политическата история на страната.

До 2007 година президентът се избираше от депутатите във Великото национално заседание на Турция за период от 7 години. След признатия референдум през 2014 година Ердоган стана първият директно определен от народа президент, към този момент с петгодишен мандат, като завоюва още на първия тур 51,79 % от гласовете. На идващите избори през 2018 година отново на първия тур той завоюва 52,59 на 100 от гласовете и бе определен за първия държавен глава при въведената президентска система на ръководство.

На състоялите се на 14 май т.г. избори за президент (и парламент) Ердоган, претендент на обединението Републикански алианс, за пръв път в 21-годишната си политическа кариера не съумя на първи тур да завоюва нужния брой гласове (50 плюс 1). Той получи 49,24 %, т.е. към 27 млн. гласа, а съперникът му, водачът на шестчленния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, събра 45,07 % (около 24 млн.) в своя поддръжка. Третият претендент, Синан Оган от Алианса АТА завоюва 5,17 на 100 от гласовете (около 2,8 млн.).

Балотажът в неделя ще се състои сред първите двама - настоящия президент Ердоган и претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Разликата сред тях е към 2 млн. 300 хиляди гласа при записана изборна интензивност 87,6 %. 8 млн. гласоподаватели обаче не са дали своят вот на 14 май.

“Балотажът на 28 май в действителност ще има смисъла на референдум за президент: Ердоган или Кълъчдароглу. Избран ще бъде този, който завоюва повече гласове ”, разяснява анализаторът Ахмет Йозер.

Смята се, че за втория кръг на 28 май от голяма важност ще бъде изборната интензивност. Възможно е тя да бъде по-ниска спрямо първия тур, тъй като тогава гласоподавателите гласоподаваха освен за президент, само че и за парламент. Така че на втория тур мотивацията ще бъде друга, като на референдум, и може част от гласоподавателите да не отидат до урните, написа Българска телеграфна агенция.

Ердоган предизвести сподвижниците и симпатизантите на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР) да не се ”отпускат от блаженство " от резултата в тяхна изгода на първия кръг. " Не допускайте това! Идете още веднъж при хората, изключително там, където поддръжката за нас е спаднала, спечелете ги на наша страна “, прикани президентът сътрудниците си.

Мигрантският проблем - решителен на балотажа

В конкуренцията в първия кръг сред двата лагера се оказа националистическият блок, чийто представител Синан Оган (кандидат на Алианса АТА) завоюва 5,27 %, което бе огромната изненада на първия тур.

Предполагаше се, че Синан Оган ще бъде основна фигура и за балотажа посредством поддръжката, която ще даде на един от двамата останали претенденти. Преди няколко дни той разгласи, че ще поддържа Ердоган на втория тур. Твърди се, че му е бил обещан министерски пост в ново Министерство за битка с бедствията, което се планува да бъде основано след изборите. Ердоган обаче отхвърли тези изказвания.

Не е несъмнено каква част от националистите ще се отзове на апела на Оган за поддръжка на Ердоган, само че се допуска, че няма да е от порядъка на 2,8 милиона гласоподаватели, колкото гласоподаваха за него на първия кръг, споделят анализатори. Те означават, че Оган е събрал на първия тур протестни гласове, разочаровани от единия или от другия претендент.

Другите две партии в Алианса АТА се разграничиха от Синан Оган и в действителност обединението се разпадна. Водещата Партия на успеха на Юмит Йоздаг разгласи поддръжката си за претендента на опозицията Кемал Кълъчдароглу на балотажа. Подкрепа за опозиционния претендент съобщи и другата групировка - Партията на справедливостта на Ведждет Йоз, който съобщи, че приоритет за тях е отстраняването на държавното управление на Ердоган.

Сега въпросът е по какъв начин ще се разпределят 5,17-те % на националистическия лагер.

Обединяващият фактор сред Партията на успеха на Йоздаг и Кълъчдароглу е мигрантският проблем, който напоследък се трансформира в язва за турското общество. По данни на Йоздаг в Турция обитават към 13 млн. мигранти (сирийци, афганистанци и др). Според формалните източници сирийските бежанци са над 3,8 млн. Не минава ден, в който турските медии под една или друга форма да не разгласяват отрицателни материали по отношение на мигрантите. Битува мнението, че мигрантският напор ще докара до смяна на демографската конструкция на турското общество след 20-30 години, в случай че нещата продължат по същия метод. 

" Не можем да предотвратим обедняването на турския народ, като харчим 11 милиарда $ годишно за бежанци ", съобщи политикът Йоздаг на конференция, на която разгласи поддръжката си за Кълъчдароглу.

Той уточни още, че в предварителните диалози с ръководещата ПСР тя не се е заела пред него с връщането на бежанците назад в родината им.

Вчера Йоздаг и Кълъчдароглу подписаха съглашение, в което се ангажират да не разрешат смяна в първите четири члена на турската конституция (измежду които и правилото за секуларизма на турската република), да обезпечат връщането на бежанците по домовете им в период от една година, да водят дейна битка против тероризма.

Партията на Юмит Йоздаг на 14 май завоюва 2,23 %, т.е. малко над 1,5 млн. гласа на парламентарните избори.

Лидерката на " Добра партия " Мерал Акшенер от шестчленния опозиционен алианс, издигнал кандидатурата на Кълъчдароглу, утвърди постигнатото съглашение.

“Одобряваме подписания протокол и напълно заставаме зад него ”, съобщи тя.

Междувременно претендентът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу внезапно смени акцентите на предизборната пропаганда за втория тур, като ги размени с по-остри, националистически изрази - цялостен завой от сплотяващия му метод на първия тур.

Вместо лозунгите " Промяна, правораздаване, стопански разцвет ", които се тиражираха на първия тур, в този момент водещото мото е " Решете за Турция. Дайте гласа си за сигурността на Турция ".

Кълъчдароглу подчертава върху безпокойството в обществото от бежанския напор, в това число измежду ръководещата ПСР.

Ще върнем 10 млн. нелагални бежанци по родните им места за период от 2 години, съобщи той пред телевизия ТРТ.

Мигрантският проблем, който сближи Кълъчдароглу с националистите, му дава преимущество, тъй като Ердоган разреши на милиони бежанци да навлязат в страната, където получиха несъмнено леговище, част от тях се интегрираха и нямат желание да си вървят. Не са малко и прогнозите за предстоящи нови бежански талази. Няколко хиляди сирийци получиха турско поданство. Опозиционни медии писаха, че сирийци към този момент служат в турската войска.

Какъвто и да е резултатът от балотажа, бежанският проблем под една или друга форма ще продължи да бъде злободневен и сложен проблем за Турция.

В същото време националистическата изразителност на Кълъчдароглу може да разочарова кюрдските гласоподаватели, които съставляват към 20 на 100 и те да не отидат да гласоподават.

Днес се чака прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която на първия тур поддържа Кълъчдароглу, да направи публично изказване.

Преди това съпредседателката на ДПН Первин Булдан съобщи на протест в Мардин: ”За нас имената не са значими. Ние не сме съдружници на Националния алианс или на Народнорепубликанската партия. Ние поддържаме мира и демокрацията “.

Кълъчдароглу на балотажа ще залага на гласоподавателите в огромни метрополии като Истанбул, Анкара и Измир, които на първия тур всеобщо гласоподаваха за него. Стратегията му е да притегли частта от тези 8 млн. гласоподаватели, които не гласоподаваха на първия тур. Поддръжниците на Кемал Кълъчдораглу считат, че в случай че съумеят да активизират нерешителния електорат, имат шанса да извърнат резултата в своя изгода, да наваксат разликата от 5 пункта и да завоюват.

Междувременно Кълъчдароглу заведе дело против Ердоган за 1 млн. турски лири заради монтаж на видео против опозиционния водач.

„ Изборите не са завършили. По закон към момента не са приключили… Всичко към момента е допустимо. Възможно е Ердоган да напредне, само че е допустимо и господин Кемал да напредне “, разяснява социологът Бекир Агърдър.

На вота на 14 май Ердоган реализира резултат, който му дава предимство за балотажа в неделя, чийто резултат в действителност ще дефинира насоката на турската политика във вътрешен и интернационален проект през идващите 5 години.

Управляващата ПСР, макар че с резултата от 35 на 100 на парламентарните избори на 14 май, губи към 7 % спрямо 2018 година, завоюва болшинството в новия парламент, осигурявайки си 322 депутатски места от общо 600. Това е добър задатък за Ердоган за балотажа.

Близки до ръководещия алианс анализатори предвиждат сигурна победа на Ердоган в неделя над съперника му - до 52-54 % поддръжка от гласоподавателите за досегашния водач.

Активистите на ПСР към този момент приготвят електората за победа на Ердоган на балотажа, която се свързва с датата 29 май - емблематична за историята на страната. Тогава се навършват 570 години от завладяването на Константинопол. " Тази година ще отпразнуваме двоен празник ", отбелязва проправителственият вестник " Сабах ".

Гласуването на балотажа на 28 май ще стартира в 8 часа сутринта и ще завърши в 17 часа. В този час ще завърши и гласуването на Граничен контролно-пропусквателен пункт на Турция, в това число Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново.

Предварителните резултати от Висшата изборна комисия се чака да бъдат огласени след 18 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР