Тази неделя (20 януари) документалната поредица на БНТ2 На първия

...
Тази неделя (20 януари) документалната поредица на БНТ2 На първия
Коментари Харесай

Творци от различни епохи в На първия ред на историята по БНТ2

Тази неделя (20 януари) документалната поредност на БНТ2 „ На първия ред на историята “ среща феновете с доцент Стефан Тъпанов – един от най-изявените реставратори у нас, академични учител откривател и с творчеството основоположника на Банската художествена школа и на фамозния зографски жанр на Молерите. Трипоколения създатели - Тома Вишанов, синът му Димитър и внукът му Симеон, посвещават 55 години за изографисването на църквата " Света Троица " в Банско.


Документалната лента на районния ефирен център – Благоевград ни връща 250 години обратно, във времето на една ера, в която творчеството на гениалните зографи Молерите, е във своя разцвет и разкрива величието на възрожденското изкуство, непокътнато и до през днешния ден.

Иконописното завещание на Молерите се учи в най-авторитетните европейски центрове за монументална живопис, а творбите им в Рилския манастир, Банско и в храмовете в Югозападна България и до през днешния ден крият загадки за експертите.

Банските зографи надскачат каноните на теологическата схоластичност и издигат човешкия блян към Бог. Лицата на техните светци са цялостни с живот - земни, топли и чувствени - надалеч от обичайните за средновековната иконопис аскетични облици.

Автори на кино лентата са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на лентата. Оператор е Димитър Балджиев.

Гледайте документалния филм „ На първия ред на историята: доцент Стефан Тъпанов с Молерите “ в неделя (20 януари) от 15:00 часа по БНТ2!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР