Тази мисия му бе поверена почти случайно, но той преследва

...
Тази мисия му бе поверена почти случайно, но той преследва
Коментари Харесай

Карлес Пудждемон - "случайният" лидер, който иска да отцепи Каталуня от Испания

Тази задача му бе поверена съвсем инцидентно, само че той преследва задачата с решителност и воля. Глух за предизвестията от Мадрид, каталунският министър председател Карлес Пудждемон се готви да свика референдум с вярата да реализира младежката си фантазия за самостоятелна Каталуня.

" Остават 25 дни (до референдума) и в тези 25 дни до него няма да ударим спирачки ", предизвести той във вторник предвид на възможни репресии от испанското правораздаване и централното държавно управление на Мариано Рахой, които се оповестиха срещу вота, плануван за 1 октомври. Съдбата на 54-годишния публицист, наследник на непретенциозно семейство сладкари, в момент се промени през януари 2016 година, когато бе поканен в последния миг да оглави пъстра коалиция от сепаратисти, решени да полуотворен за богатия район с население от 7.5 милиона души " вратите към независимостта ".

Почти незнаен допреди две години, този мъж с бухнала черна коса през днешния ден към този момент е най-големият зложелател на консервативното държавно управление в Мадрид.

Отцепник от много време

Карлес Пучдемон мечтае за самостоятелна Каталуня още от детските си години, прекарани в родното село Амер с 2200 поданици, близо до градчето Херона, където след това кметува от 2011 до 2016 година И в никакъв случай не крие тези възгледи, даже когато не са на респект нито в района, нито в дясната партия " Демократична конвергенция на Каталуня ", в която се включва през 1980 година, до момента в който тя договаря с Мадрид за по-голяма автономност на региона.

" Мнозина в Каталуня станаха отцепници, тъй като развиха алергия към политиката на Мадрид. Но не и той ", изяснява писателят Антони Пуджверд. " Неговите убеждения са напълно в унисон с общата му космополитна настройка ", твърди Пуджверд, описвайки своя другар, който е в крайник с новите технологии, приказва незадълбочено британски, френски и румънски - майчиния език на своята брачна половинка, майка на двете им деца.

" Той постоянно е свързвал дейната си политическа активност с публицистиката ", показва журналистът от радио " Сер " Рамон Иглесиас, роден в Херона.

През 1991 година Карлес Пудждемон, който работи тогава в локален вестник, подема акция за промяна на името на града с каталунското Girona, Жирона, спомня си Рамон Иглесиас.

Същата година отпътува за Словения, с цел да наблюдава пътя към самостоятелност на някогашната югославска република. Вече като кмет на Херона той упорства през 2014 година Леонор Бурбонска, щерка на новия крал Фелипе Шести, да не носи купата принцеса на Херона, на която има право като наследничка на испанския трон. Силвия Панеке, народен представител социалист от Херона, вижда тук израз на шовинизъм и " твърдоглав блян да се прокара линия сред последователи и съперници на плана за самостоятелност ".

" Огромна независимост "

По думите на журналиста Енрик Жулиана тези затвърдени към този момент настройки го вършат " идеалния претендент " за правоприемник на някогашния министър председател Артур Мас (2010 - 2015), чийто имидж на новопосветен в сепаратизма и политиката за икономии отблъскват отцепниците левичари. " Пудждемон е по-прям човек, с ясни хрумвания, по-склонен към дейности ", изяснява негов съпартиец.

През юни 2016 година, когато крайнолевите сепаратисти го лишават от поддръжката си, той дръзва да сложи на карта своя мандат - желае избор на доверие от районния парламент. Отново без съмнение пропагандира в интерес на референдум за самоопределяне - концепция, по която няма консенсус в партията, и принуждава към оставка четирима души от кабинета си, сметнати за прекомерно нерешителни в дуела с Мадрид. " Не се е канел да прави политическа кариера и това му дава голяма независимост ", отбелязва Антони Пуджверд.

Преди да стане каталунски министър председател, той основава център за политически разбори, районна организация по печата, англоезично издание за Каталуния и напуща поста основен редактор в локален вестник, с цел да пътешества из Европа.

Той не се тревожи и за последствията от референдума, категорично неразрешен от испанското правораздаване, счита Антони Пуджверд. " Откакто го познавам, е сменил четири-пет работни места. Той е свободен човек и измененията не го плашат. Друг на негово място доста би се тревожил за бъдещето си - не и той ", прибавя неговият другар. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР