Tази година в Поиберене всички безработни жители се разболели от

...
Tази година в Поиберене всички безработни жители се разболели от
Коментари Харесай

На държавна хранилка. Безработни се „разболяват“, за да не отидат на полето

Tази година в Поиберене всички безработни поданици се разболели от конюнктивит. А заболяването им ги сполетяла в един ден тъкмо, когато реколтата от рози трябвало да бъде събрана. И тъкмо, когато безработните получили предложение за работа от бюрото по труда, съобщват от БТВ.

„ Понеже страната е направила едно предписание, че когато те са на борсата и откажат трудов контракт, те губят тези права, разновидността да се измъкнат е като си вземат записка за краткотрайна неработоспособност. И по този начин се оказва, че в едни интервали, в които има съответни акции, както е розобера, цели села  се разболяват от едни и същи заболявания. Например конюнктивит на очите или някакъв тип сезонна алергия. Всички се разболяват, всички имат едни лекарски листове “, изяснява Веселина Ралчева.

Тя е известна в българското земеделие като един от доайените в родното биопроизводство.

„ Биологичното земеделие като цяло е извънредно подвластно от хората. Тъй като в този тип земеделие не мога да се употребяват хербициди. И в случай че не пипне човешка ръчичка, в действителност всичко става в плевели. Така, че сме извънредно подвластни от работната ръка “, споделя още тя.

„ Липсата на работна ръка или по-скоро отхвърли на безработната ръка да работи спъва развиването на земеделието у нас. Добрите служащи пък бягат в Европа, са изводите от следващата година на всеобщи „ болести “ при сезонните служащи “, вършат извод от екипа, снимал създаването.

„ Този въпрос би трябвало някак си да се контролира и то би трябвало да работят по едно и също време здравната система, която би трябвало при такива явно всеобщи разболявания да има някакъв метод да се ревизират. Трябва да  работят дружно обществените служби, здравните служби и може би други служби “, разяснява казуса и Веселина Ралчева.

В същото време България е на трето място по брой младежи, издържани от родителите си до 35-годишна възраст, сочи статистиката.

Екипът на БТВ е потърсил и лекарката, която е издала медицинските свидетелства за всеобщото заболяване.

„ Конюнктивит имаше, кератит имаше, той тъй като е смесен. То пролетта е тъкмо това време на алергичните конюнктивити “, споделя сбито тя.

Обществена загадка е, че в огромния % от случаите хората на обществени помощи търсят работа без контракти, поради другите държавни помощи за отопление, ток и други обществени придобивки.

„ Една от главните аргументи тези хора да не желаят да работят на трудов контракт е, че се опасяват, че ще изгубят помощите си, най-много помощите за отопление, само че и още един куп помощи, с които аз дори не съм напълно осведомена, които са на база приход. Тези хора, които са трайно на гърба на обществената система, изрично не желаят да подписват контракти “, удостоверява и Ралчева от опита си с хората в обществената система.

От Инспекцията по труда дават пояснение, че безработните няма да изгубят помощите си, в случай че работят краткотрайна работа на полето. Голяма част от тях обаче не имат вяра на тази информация и избират да разчитат на сигурния приход от страната, обощава екипът на БТВ.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР