Тази година у нас ще циркулират 4 грипни щама -

...
Тази година у нас ще циркулират 4 грипни щама -
Коментари Харесай

4 грипни щама ни мъчат тази зима

Тази година у нас ще циркулират 4 грипни варианта - Канзас и Брисбейн от група А и Колорадо и Пукет от група В на грипните вируси. До през днешния ден в страната към момента не е регистриран случай на грип. Циркулират обаче други респираторни инфекции, които също могат да бъдат рискови. Това стана ясно през днешния ден на специфична конференция, отдадена на осведомителната акция против грипа, която се прави всяка година при започване на студените месеци.

До 5 милиона души в света получават затруднения от грип всяка година, сочат данните на СЗО. Грипът и вторичните респираторни инфекции в резултат на грипните вируси са причина за 13 на 100 от смъртните случаи. Рисковите групи са възрастните хора, децата и бременните дами, както и медицинските лица, които са всеки ден измежду заболели пациенти. За трета поредна година у нас се следи нараснал интерес към противогрипните ваксини. Внесени са 280 000 дози, над два пъти повече от предходната година. От тях 120 000 са предопределени за пенсионерите над 65 годишна възраст, които ще бъдат имунизирани гратис, останалите са продадени на свободния пазар. Очакванията са тази година да реализираме 2 пъти по-добро покритие на популацията с противогрипна ваксина, съобщи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев:

Стана ясно, че грипът още го няма, само че циркулират други вируси, които също не са за подценяване. Само за последните 3 дни в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни заболявания са постъпили 17 проби на деца в доста тежко положение, сподели шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. " Тези проби са изследвани, всяка една от тях, за 14 респираторни вируса, включващи грипните, парагрипните, бокавирусите, аденовирусите, риновирусите. 3 от децата имат риновирус и 2 от децата са с парагрипен вирус първа група. Почти всяка от тези вирусни инфекции може да докара от най-лекото положение - хремата, смъркането, три-четири-пет дни и ти минава, до доста тежко засягане на белия дроб. " Кампанията подчертава на грипните вируси, тъй като при тях най-често настъпват съществени затруднения, добави проф. Кантарджиев. " И доста по-често от останалите вируси може да протече мълниеносно. На 10 000 души заболели от грип всяка година в нашата страна, един прави инфектиране на мозъка - едно от най-тежките възпаления на вирусна зараза. На всеки 3000 души заболели от грип един може да прояви мълниеносното протичане на грипната зараза в границите на часове, дихателна непълнота. На възрастния кожата му става сива, не му доближава въздуха, а бебето диша по-често от 30 дихателни придвижвания на минута. Това е дихателна непълнота, която става в границите на часове. Свързано е постоянно с хеморагична пневмония и кръвоизливи в белия плебей. Но в случай че вирусът на грипа това го прави на 3000 инфекции, то другите вируси го вършат при 1 на 30 000 заболели. Но го вършат. "

Особено тежките инфекции неизбежно приключват с съдбовен край, а медицината е безсилна да помогне. " При една мълниеносно разрастваща се белодробна хеморагична вирусна пневмония не е доста това, което можете да извършите - засищане с О2, с цел да избегнете дихателната непълнота, само че доста рядко то е сполучливо. Заболяемостта и смъртността от тези инфекции, каквато е в България, такава е и в Лондон, такава е и в Ню Йорк. Много е евентуално с тази диагноза всеки подобен болен да почине. Само че това би трябвало да стане, където му е мястото и да бъдат уверени родителите и околните, че всичко допустимо е направено и отношението към тях е положително. Това е основното. А другояче, каквото Господ е споделил, а в такива случаи той доста постоянно споделя не. "

Поставянето на ваксина е най-хубавата отбрана от грипните вируси, безапелационни са експертите. Във Англия да вземем за пример всяка година се имунизират 70 на 100 от цялото население, а покритието измежду рисковите групи доближава до 90%. Ваксината е изцяло безвредна и няма странични резултати. Изгражда имунитет към избрани варианти за период от година и половина. Препоръчително е да се имунизират както дребните деца и бременните, по този начин и по-възрастните пенсионери и медицинските служащи. У нас за първи път тази година 120 000 пенсионери над 65 години ще получат безвъзмездни ваксини. Кампанията се организира благодарение на персоналните лекари, само че присъединяване не е наложително, акцентира основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев:

" В понеделник-вторник и последните общопрактикуващи ще получат декларираните количества. В осъществяването на националната стратегия тази година се включиха 2800 лекари. И сега имаме случаи на ОПЛ, които се оплакват, че са декларирали количества пък им се дават по-малко, в същото време тези, които първи получиха, в София да кажем, имаме такива към 1000 дози, които са декларирани, пък не са направени и в този момент ще се преразпределят към други общопрактикуващи лекари “.

Важно е джипитата, които не съумеят да усвоят всички дози ваксина, навреме да ги върнат, с цел да бъдат преразпределени към местата с дефицит, моли ръководителят на Българското съдружие за новаторска медицина доктор Валери Цеков. " Най-лошият сюжет, който мога да си показва, е някъде в някой ледник да отлежават ваксини, които пациентите са отказали да им ги слагат и да останат там. При състояние, че търсенето е по-голямо от предлагането. Апелът е сътрудниците, които са получили декларираните ваксини, само че не съумяват да приканят своите пациенти за имунизация, да ги дават назад на дистрибутора, с цел да бъдат преразпределени там, където имунизациите не са достигнали и хората ги желаят “.

Според експертите противогрипна ваксина може да се слага до края на декември, даже и при започване на януари, в случай че се резервира извънредно слабата циркулация на грипни вируси. Те обаче припомнят, че имунизацията пази от настоящите за сезона варианти, а не от всички вероятни есенно-зимни вируси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР