Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите

...
Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите
Коментари Харесай

Посланик Мертен: Нашето стратегическо партньорство е по-силно от всякога

Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите връзки сред нашите две страни. Историята на нашето другарство и партньорство имат повече от 120-годишна история.

Това съобщи Кенет Х. Мертен, американски дипломат в България по случай 120-годишнината от началото на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мертен сподели, че обича всяка една минута прекарана в България откогато е дипломат у нас. Той означи, че е посетил Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Рилския манастир и други “Това е единствено началото за няколко месеца ”, посочи той.

“Нашето стратегическо партньорство е по-силно от всеки път ”, счита той.

Мертен уточни, че има персони, които са значима част от нашата споделена история и даде образец. “Джон Атанасов беше американски физик, само че с български генезис. Джон Атанасов беше извънреден академик и сътвори първия електронен дигитален компютър ”, означи Мертен.

“Износът на България се усилва ” означи той и добави: “Бих желал да видя задълбочаване на стратегическото ни съдействие.

Виждаме голям капацитет за развиване на съдействие сред двете страни в сфери като превоз, киберсигурност, обучение, нововъведения, инфраструктура, енергетика и други ”, сподели той и посочи, че с диверсифицирането на енергийните доставки България си е осигурила по-голяма самостоятелност.

По думите му образованията, които двете ни страни организират дружно ускоряват позициите на НАТО, както и ни разрешават да се оправим с бъдещи закани.

“Стратегическите ни връзки във връзка с сигурността са основни, тъй като демокрацията е под опасност и би трябвало да бъде защитавана всеки ден ”, счита той.

Кенет сподели, че благодарение на редица страни, в това число и България, Украйна съумява да удържа против Русия.

“Има разлика сред съветските жители и дейностите на съветското държавно управление. Имаме почитание към съветските жители и техният принос към света – било то в региона на изкуството, нововъведенията, литература, само че дейностите на техния президент бяха ненужни и доведоха до гибел и съсипия. Не можем да приемем ненужната и неоправданата експанзия ”, уточни той.

“Мисля, че можем да се съгласим, че дипломатическите връзки са основни за нашия общ триумф. Нашето бъдеще дружно лежи на съдействие и интеграция ”, сподели той. “България и Америка ценим нашите фамилии, независимост, народна власт и визията ни за бъдещето. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР