Тази година през май се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през май се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Времето през май: Очакват се температури от 5°-10° до 28°-33°

Тази година през май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15-16°, в планините - от 2-5° по високите елементи над 2000 m до 12-14° в по-ниските.

 © фотоси: АРХИВ
Най-ниските температури през месеца ще са най-вече сред 5° и 10°, по-ниски в края на първото десетдневие, изключително в котловините и по високите полета на Западна България, където има условия за слани. Най-високите през май ще бъдат сред 28° и 33°. Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата в западната половина от страната и към нормата - в източната. Месечна норма на преваляванията е сред 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 mm, в планинските и припланински региони - от 70 до 140 mm.



В началото на първото десетдневие температурите релативно ще се намалят и ще са по-ниски от нормалните. Облачността ще е по-често забележителна и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Към 3-4-ти се чака стопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, основно над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми.

През идващите дни до края на интервала температурите ще се намаляват. Облачността ще е постоянно забележителна и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. В края на десетдневието, при изясняване и намаляване напразно, по високите полета и в котловините има условия за формиране на слани.
 Жълт код за мощен вятър в Северна България, май стартира с хладно време и превалявания Жълт код за мощен вятър в Северна България, май стартира с хладно време и превалявания
Жълт код за рисково време в цяла Северна България е разгласен през днешния ден. Синоптиците предизвестяват за мощен западен вятър в 8 области на страната. Очакванията...

В началото на второто десетдневие се чака усъвършенстване на времето и постепенно покачване на температурите. В средата и в края на десетдневието още веднъж ще е неустойчиво с развиване на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии и градушки. Температурите ще бъдат близки до нормалните.

През третото десетдневие температурите релативно ще се покачат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни валежи и гръмотевични стихии след обяд и преди среднощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР