Тази година няма да има военен парад с техника и

...
Тази година няма да има военен парад с техника и
Коментари Харесай

Събития около 6 май -къде, какво може да видите

Тази година няма да има боен церемониал с техника и персонален състав на Деня на храбростта и Българската войска - 6 май. Това разгласи служебният министър на защитата Атанас Запрянов, представен от БНР. (Видеото е архивно - военният церемониал предходната година.)

Решението е взето заради съвпадането на великденските празници с Гергьовден и Деня на храбростта и Българската войска. " Ние даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници ", сподели Запрянов.

Той изясни, че ще има гала пред Паметника на Незнайния боец, с която да се означи празникът на армията, само че обичайният церемониал с военна техника няма да се състои.

Десетки кметове в цялата страна и през днешния ден не престават с издаването на заповеди 2 май да е неучебен ден.

Тъй като тази година Великден съответствува с Гергьовден - 6 май, а Денят на труда - 1 май, е формален почивен ден, доста кметове взеха решение да зарадват учениците с повече почивни дни и оповестиха 2 май за неучебен.

По закон градоначалниците имат право да афишират със заповед за неучебни до 3 дни в границите на календарна година.

От това през вчерашния ден се възползваха доста кметове, измежду които този на София , Пловдив , Първомай , Асеновград , Смолян , Стара Загора , Плевен , Ловеч , Троян , Благоевград , Хасково, Русе и Самоков.

2 май ще неучебен ден за учениците и в други градове в страната, измежду които Бургас, Варна, Пазарджик, Монтана, Етрополе, Ямбол, Елхово и Димитровград .

По-дълго от предстоящото ще почиват и учениците в Разград, Берковица, Якимово, Поморие и Айтос .

На места заповедта важи единствено учебните заведения, само че не и за детските градини.

Кметовете се аргументират с това, че фамилиите ще имат опция да изкарат повече време дружно по време на пролетните празници.

Вижте къде какво ще има по време на дългия уикенд:

РУСЕ

Започна подготовка на програмата за Празника на Русе – 6 май.

Започнаха подготовката и организацията за честването на Деня на българския всеучилищен химн и Седмицата на Стоян Михайловски в Русе, която ще се състои от 15 до 19 април т. година в Русе.

Изготвени са 3 оферти за разглеждане на идната през април сесия на Общински съвет – Русе.

Утвърден е график за дейностите по банкет в първи клас за образователната 2024-2025 година.

Оказано е подпомагане за образуване на идното осведомително събитие „ Дни на нововъведенията в образованието “ на 11 април.

Изготвено е писмо до общинските просветителни институции за правене на проект за привеждане в сходство със стандартите по Наредба №24 за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване.

Това излиза наяве от доклада на кмета на Община Русе Пенчо Милков и неговия екип по повод работата в сектор „ Образование и просвета “ през отминаващата седмица.

Обявена е процедурата по набиране на оферти за Награда „ Русе “ на Община Русе за достижения в региона на изкуството, културата, образованието и науката.

Проведено е съвещание на Комисията по инспекция на административната допустимост и сходство на претендентите и плановете на постъпилите в отдел „ Култура “ планови оферти по Програма „ Култура “ на Община Русе.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Всички обекти и експозиции на Регионален исторически музей-Велико Търново ще работят без спиране в празничните дни през месец май.

За облекчение на посетителите в интервала 1-6 май и 24-26 май на крепостта Царевец от 10,00 до 17,00 ч. ще е отворена и втора каса. В този интервал се анулират и дните за профилактика във всички музейните обекти и експозиции.

За храмовия празник Гергьовден, 6 май, черква „ Св. Георги “ в с Арбанаси ще приема гости без входни такси.

Музеите „ Затвор “ и „ Сарафкина къща “ няма да работят на 7 и 8 май.

ЯМБОЛ

В Ямбол общоградското честване на светлия празник 6 май – Гергьовден ще стартира в 8.30ч. в неделя с отслужване на празнична Света литургия в храм „ Св. вмчк. Георги Победоносец “, след което в 10.00 часа от църквата ще тръгне лития с иконата с вградена парченце от мощите на светеца.

Процесията ще премине по маршрут: ул. „ Св. Георги “, „ Ат. Кратунов “, „ Индже челник “, „ Г. Дражев “, „ Цар Ив. Александър “, пл. „ Освобождение “, ул. „ Г. Раковски “ и ще спре на площада пред община Ямбол. Празничното честване на 6 май ще продължи в 10.30 часа с обичайния церемониален обред по издигане на националния байрак, отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон.

След привършване на тържествения обред, литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по противоположния маршрут до храма. На празника на Българската войска ще бъде и ден на отворени порти в Музея на бойната популярност. Специално за отбелязването на 6 май, в небето над Ямбол ще прелетят самолети Су-25 от Авиобаза „ Безмер “. Те ще вземат участие на първо време в празничния церемониал в столицата, а във времето сред 12.00 и 14.00 часа, при удобни атмосферни условия, ще прелетят и над площада в Ямбол като привет към жителите по случай Деня на храбростта и на празника на Българската войска.

ВРАЦА

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е определен паун, тъй като той е раннохристиянски знак на безсмъртната душа и възкресението.

Враца към този момент е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на доста места в града, само че триумфът и е на централния градски площад. От година на година общинската администрация вдигаше естетическата летва на великденския фон на този знакова за врачани и посетители зона и в този момент като че ли са надскочени всички върхове по помпозност и хубост.
 Празнично украсения градски площад във Враца
Община Враца

Няколко огромни великденски яйца, украсени с рисувани орнаменти, и едно още по-голямо, само че декорирано с релефни цветя, арки от зеленина и цветове, голям заек също от зеленина , само че с кресло, сантиментален виолетов ретро велосипед; кашпи с разцъфнали дръвчета и кокетни пейчици – това са най-общо детайлите от този баснословен лабиринт, в които се губят думите и епитетите, с които да бъде разказан.


Община Враца

Погледът потъва в тази безбрежност от цветове и цветя и насладата завладява настроението.

В центъра на това сетивно празненство е красивият паун с разпъната опашка от пролетни цветя. Тялото му е пресъздадено от красива железна решетка, в която има дребна скамейка.

СМОЛЯН

Голям е ползата към обичайна великденска работилница на Регионален исторически музей " Стою Шишков “ – Смолян, " Яйчице си оцвети и Великден посрещни “, който стартира от идната седмица, сподели за " Фокус “ музейният възпитател Анна Болгурова. " До момента има записани близо 400 деца от детските градини и учебните заведения в Смолян. Всяка година се опитваме участниците да изработят друг сувенир за празника, само че и в никакъв случай не пропущаме по време на ателието да разкажем за значимите неща – историята и традицията на празника за Великден в Родопите какъвто е бил в предишното. Децата научават за традициите и по-късно вършим новите сувенирчета, които след това ще си занесат в къщи и ще останат като декорация за великденската софра и като спомен, който носи духа на празника “, разясни Болгурова.

Та уточни, че тази година децата ще изработят красиви керамични камбанки и по една доста друга техника децата ще си боядисат и яйца от стиропор. " Боядисването ще се реализира с гъби, с които ще се създадат разнообразни претекстове върху яйцето с разнообразни естествени цветове. В Родопите в предишното са се боядисвали единствено червени яйца в огромни количества до 200 – 300 броя. Ние ще окажем цялостно подпомагане на децата, с цел да може яйцата да станат доста красиви и атрактивни “, изясни музейният възпитател.

Великденските камбанки, които децата ще изработят ще са със специфична оризова хартия с претекстове, която ще се залепи по техниката декупаж. " Хартията ще стане транспарантна и претекстът ще се слее с тази керамика и за лукс ще сложим керамичен прахуляк от бяла злато, органзена панделка. Надявам се децата да си създадат по един доста атрактивен и хубав сувенир за Великден “, добави Болгурова.

Великденското ателие в смолянския исторически музей стартира от 22 април и ще продължи до 30 април в работните дни от 9:00 до 17:00 часа. Голяма част от часовете към този момент са запълнени. Все още има опция да вдишване на нови групи, а от музеят са безапелационни, че няма да върнат нито едно дете, желаещо да се включи във великденското ателие.

КАРАДЖАЛОВО

В читалище „ Светлина “, село Караджалово проработи великденска работилничка. В нея възпитаници и самодейци създават великденска декорация за благотворителния великденски базар в селото. Целта е набиране на средства за детската градина в Караджалово, която е клон на „ Осми март “, Първомай и в интерес на Ради Михайлов. По време на заниманията децата освен демонстрират творчество и умелост, само че и научават митове, техники за боядисване на яйца и куп потребни неща за семейството. Работилничката е отворена в ритуалната зала и всеки, който желае и има хрумвания може да поработи през работното време на библиотеката. Материалите са обезпечени от читалището и кметството.

ПАЗАРДЖИК

Във връзка с идните великденски празници БЧК – Пазарджик, взаимно с Община Пазарджик провежда благотворителна акция под мотото „ Великден за всеки “,за събиране на яйца от общинските червенокръстките сдружения. Кампанията тази година ще се организира в интервала от 15 април – до 26 април 2024 година.

Събраните яйца ще се боядисват на Велики четвъртък – 02.05.2024 година от 10:00 часа на площад „ Съединение “ от доброволци от Български юношески Червен кръст гр. Пазарджик, дружно с децата от: „ Център за настаняване от фамилен вид “ към Оценка за съвместимост на БЧК Пазарджик, „ Център за работа с деца на улицата “ в гр. Пазарджик и „ Център за работа с деца на улицата “ в с. Алеко Константиново.

В самодейността могат да се включат всички искащите наши съграждани и посетители на града.

Традиционно яйца, бои и стикери за яйца подарява компания „ Метма “ ООД. Всяка година с подаяние на козунаци се включват и компаниите: „ 2М – Нонов и синове “ ООД, „ Мио “ ООД и „ Лъки Фуудс “ ООД

В помощ на благотворителната великденска акция екипите от ДГ “Пролет ” и ДГ „ Юри Гагарин ” ще сварят дарените яйца.

Младежите доброволци от БМЧК Пазарджик ще носят сладки и козунаци, които също ще дарят на нуждаещите се. След акцията, събраните дарения ще бъдат разпределени и раздадени на: настанените в домовете за остарели хора в град Пазарджик и село Главиница, ползвателите на обществените услуги: „ Обществена столова за обществено слаби възрастни хора “, „ Социална услуга домашни помощници ”, „ Приют за пълнолетни лица “, на децата от ЦНСТ- Пазарджик, ЦРДУ в град Пазарджик и село Алеко Константиново, както и на нуждаещи се обществено слаби наши съграждани.

ВИДИН

Община Видин разгласи програмата за идните великденски празници . Проявите стартират от 22 април и не престават до 6 май, в това число. Програмата включва:

22 април (понеделник)

17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „ Цвят- 1870 “ гр. Видин

22 април (понеделник) до 26 април (петък)

14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска декорация, Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев ”, Информационен център (без авансово записване)

14:00 - 16:00 ч. - Изработване на великденска декорация, Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев “, отдел " Изкуство " (без авансово записване)

24 април (сряда)

17:30 ч. - Цветен книжовен салон, НЧ „ Цвят- 1870 “ гр. Видин

19:00 ч. - Концерт с стратегия Рахманинов - Концерт за пиано №1, aрии от Пучини, Верди и Маскани, Симфониета - Видин, зала „ Филхармония “, билети в Мол - Видин и в Симфониета - Видин

25 април (четвъртък)

19:00 ч. - „ Роклята дезертьор “, режисура на Драматично-куклен спектакъл - Враца, в салона на Драматичен спектакъл „ Владимир Трандафилов, билети в Мол - Видин

26 април (петък)

10:30 ч. - Обичай Лазаруване, с присъединяване на деца от детска градина „ Синчец “ и филиал „ Вида “, Крайдунавски парк към цитадела „ Баба Вида “

27 април (събота), Лазарова събота - Лазаровден

8:00 ч. - Утреня и Божествена света Литургия - Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

8:00 ч. - Лазаруване в по-малките обитаеми места на Общината

18:30 ч. - Празничен концерт на Диана Дафова, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “, /при неприятни метеорологични условия в Културен център „ Жул Паскин “/, вход свободен

28 април (неделя), Вход Господен в Йерусалим - Цветница

8:00 ч. - Утреня и Божествена света Литургия в Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ и във всички храмове на гр. Видин

11:00 ч. - Литийно шествие от храма до площад „ Бдинци “

11:30ч. - Празничен концерт на Народно читалище „ Цвят 1870 “, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ и храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

17:00 ч.-19:00 ч. - Неделно хоро във Видин, площад „ Бдинци “

29 април (Велики понеделник)

8:00 ч. - Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

10:30 - 12 ч. - Великденско ателие за възрастни, Регионална библиотека „ Михалаки Георгиева “, отдел " Читални "

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ и храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

18:00 ч. - „ В търсене на огромната обич “, сценичен театър на НЧ „ Развитие - 1893 “, гр. Белоградчик, Драматичен спектакъл „ Владимир Трандафилов “, вход свободен

30 април (Велики вторник)

8:00 ч.- Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

17:00 ч. - Последование на Жениха, Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

18:00 ч. - Фестивал „ Shakespeare ”, Национален спектакъл Марин Сореску - Крайова, Крайдунавски парк - пред Телеграф капия

1 май (Велика сряда)

8:00 ч. - Великопостни часове, Вечерня с Преждеосвещена света Литургия - Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

10:00 ч. - Спортно-туристически празник в околност Божурица

18.30 ч. - Празничен концерт на Ансамбъл за национални песни и танци „ Дунав “, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “

2 май (Велики четвъртък)

9:00 ч. - Света Василиева Литургия и Велик маслосвет (във всички храмове в гр. Видин)

10:30 ч. - 12:30 ч. - Великденска работилница „ Шарени перашки “, музей „ Кръстата казарма “

11:00 ч. - Концерт на Градски духов оркестър - Видин, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “

14:00 ч. - 16:00 ч. - Великденска работилница „ Шарени перашки “, музей „ Кръстата казарма “

18:00 ч. - Последованието на 12-те евангелия (във всички храмове в гр. Видин)

3 май (Велики петък)

8:00 ч. - Царски часове и Вечерня с изнасянето на Плащаницата (във всички храмове в гр. Видин)

11:00 ч. - „ Светът на Марионетките “ от Теодор Борисов, куклен театър, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “

18:00 ч. - Опело Христово (във всички храмове в гр. Видин)

4 май (Велика събота)

9:00 ч. - Вечерня със света Василиева Литургия - Катедрален храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

10:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „ Гергьовден ”, с. Антимово

19:30 ч. - Музикален арт фестивал „ Велик Ден “, открита сцена пред Художествена изложба „ Н. Петров “

23:30 ч. - Пасхална полунощница, Утреня и Света Литургия (във всички храмове в гр. Видин)

5 май - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН:

10:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „ Гергьовден ”, с. Антимово

11:00 ч. - Второ Възкресение - Катедрален храм „ Св. Димитър Солунски “, храм „ Св. Николай Мирликийски “, гр. Видин

11:00 ч. - „ Пиратска история и още “ от Теодор Борисов, куклен театър, открита сцена на Художествената изложба „ Н. Петров “

12:00 ч. - Отбелязване на празника Възкресение Христовo в обитаеми места на Общината

12:00 ч.- Великденско хоро във Видин, площад „ Бдинци “

6 май (Светли понеделник), ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН и ГЕГЬОВДЕН

11:00 ч. - Великденски водосвет - Алботински манастир край с. Градец

17:00 ч. - Международен фолклорен фестивал „ Гергьовден ”, с. Антимово

БОТЕВГРАД

Община Ботевград провежда провеждането на 7-мо издание на Великденски събор – Ботевград. През 2024 година събитието ще се организира на 5-ти – 6-ти май в Градския парк.

Търговците, искащи да се включат във „ Великденски събор – Ботевград 2024 “, ще бъдат настанявани по одобрена от основния проектант на общината скица в Градски парк – Ботевград, където комерсиалните терени са с размери 2х2м, и на улица „ Иван Николчовски “, находяща се сред парка и КЕЕ към ТУ – София. Таксата е 8 лева на квадратен метър (м2) дневно.

Желаещите подават заявление по пример /в прикачен файл/ до кмета на община Ботевград, като възможни са комерсиалните обекти за продажба на: керамични произведения, произведения от дърво, ръчно направени сувенири и бижута и други занаятчийски творби. Приемат се още: атракционни уреди, захарни произведения, мед и медни артикули, понички и палачинки, скара – бира и цветя. Разрешенията се издават за двата дни на събора – 5-ти и 6-ти май.

Всички търговци, на които са избрани терени за продажба на захарни произведения /локум, халви, бонбони/ в границите на Градския парк, наложително би трябвало да обезпечат уместно покритие, което да защищава от зацапване и пострадване на настилката.

Влизане, престой и паркиране на МПС в Градския парк не се позволява - стоките ще се придвижват на ръка!

Заявления се одобряват в деловодството на община Ботевград и по ел. поща на [email protected].

ЛОВЕЧ

Тазгодишното издание на Люляковите музикални вечери ще се организира на 8 и 9 май. В тези дни Ловеч ще се трансформира в неповторима културна територия. В двете вечери от 19 ч. в Драматичния спектакъл всеки ще може да се допре до огромни и стойностни достижения в изпълнителското и авторското изкуство.

На 8 май Държавна опера – Русе, ще показа концерта „ Империята на мюзикъла “ с определени арии от известни мюзикъли. Диригент и режисьор-постановчик е младият и доста атрактивен основен диригент на русенската опера Димитър Косев. Концертът е със специфичното присъединяване на Никола Здравков - вокал на група " Кикимора “, и Цена Коев - вокал на " Vivaldi metal project “. Солисти: Александър Баранов, Кремена Ганчева, Нели Петкова, Пламен Бейков, Преслава Великова, Стилян Цветков, Стоян Стоянджов. Участват балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

В програмата са включени фрагменти от мюзикълите „ Кабаре “, „ Цигулар на покрива “, Моята прелестна лейди “, „ Котките “, „ Евита “, Мамма миа “, „ Уейтсайдска история “, “We Will Rock You ” и други „ Империята на мюзикъла “ ще ни върне в отминали столетия, по които постоянно копнеем с трогване.

На 9 май Държавна опера – Варна, ще показа балета от Сергей Прокофиев „ Ромео и Жулиета “. Прочутият Шекспиров сюжет за двамата влюбени от Верона се трансформира в вълнуващ танцов театър, който оживява в новата хореографска версия на Сергей Бобров и балета на варненската опера. Включени са детайли от Шекспировата драма, непоказвани до момента в балетни постановки. Като свързваща нишка през цялото деяние минава претекстът за карнавала на живота и на гибелта, който ни връща към безконечните думи на поета, че „ целият свят е сцена и всички ние сме артисти “.

Хореографията е дело на Сергей Бобров, сценография - Ася Стоименова, костюми - Ася Стоименова, Сергей Бобров.

В ролята на Жулиета ще забележим Наталия Боброва, Ромео – Марко Ди Салво, Тибалт – Пиер Гастон, Меркуцио – Виторио Сколе.

Люлякови музикални вечери 2024 са взаимен план на Община Ловеч и Ловчанското читалище „ Наука – 1870 година “. Билети се продават на касата на читалището от 11 март, цена 15 лева

Люляковите музикални тържества в Ловеч водят началото си от далечната 1933 година, като в началото се наричали „ Люлякови празници “ и се организирали като годишен събор среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 година прерастват в „ Люлякова гостоприемна седмица “, а 20 години по-късно се преименуват на „ Люлякови музикални тържества “. От 1963 година носят името на Панайот Пипков, а от 1976 година и на Любомир Пипков. С годините престижът на люляковите празници пораства, те получават нов образ и се трансформират в празненство на българското музикално творчество.

Последното издание на „ Люлякови музикални тържества ” е през 1995 година След 19-годишно спиране през 2014 година празниците са възобновени с ново име – „ Люлякови музикални вечери “, и от този момент се организират всяка година.

КАЗАНЛЪК

Афиш на събитията в Община Казанлък:

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР