Тази година имаме най-много постъпили жалби, свързани с проблеми при

...
Тази година имаме най-много постъпили жалби, свързани с проблеми при
Коментари Харесай

Омбудсманът: Цената на водата трябва да е адекватна на качеството

Тази година имаме най-вече постъпили тъжби, свързани с проблеми при доставката на вода, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

”В институцията жалбите против ВиК услуги са най-вече – стотици тъжби от цялата страна, които касаят разнообразни проблеми, цената на водата, качеството ѝ, съществуването на повреди и течове. Ситуацията в Перник е доста сериозна, само че е сериозна и обстановката с успеваемостта на ВиК сдруженията в цялата страна “, уточни Ковачева пред БНР.

Тя цитира данни от сравнителния отчет за ВиК сдруженията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за 2017 година

”Той демонстрира, че има над 61% загуби на вода общо за ВиК в страната, а единствено за Перник загубите са над 75%. Това е доста сериозен проблем. Това приказва за неприятна инфраструктура, за липса на вложения в нея, за неприятна поддръжка и за липса на успеваемост, както и за превишаване на размерите, които са разрешени от екоминистерството за потребление. Случаят е подобен и в Перник. Докладът е от 2017 година, само че това е обстановка, която не е изменена от дълго време “, сподели тя.

В писмо министърът на околната среда е уведомил омбудсмана по отношение на рецесията в Перник, че за установените нарушавания на ВиК Перник ще бъде формиран акт за административно нарушаване. И прокуратурата работи сега и събира данни, добави тя.
Ковачева е изпратила рекомендация до районния министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР