Тази година фондация Нашите недоносени деца отбелязва Световния ден на

...
Тази година фондация Нашите недоносени деца отбелязва Световния ден на
Коментари Харесай

Броят на недоносените бебета по време на пандемията е намалял

Тази година фондация " Нашите недоносени деца " отбелязва Световния ден на недоносените деца посредством онлайн конференция " Родени прекомерно рано: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца ".

Целта е да се увеличи информираността по този наболял проблем, да се насърчи изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните фамилии и към фамилиите, които са изгубили децата си заради прибързано раждане.

За да разберем по какъв начин родителите на недоносени деца минават през пандемията от COVID-19, какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват и какви въпроси изникват в съзнанието им, разговаряхме с двама експерти от Семеен център " Малки чудеса ".

Към момента няма ясни данни за това какъв брой са родените недоносени деца у нас тази година, само че съгласно интернационалните изследвания във времето на пандемия и оповестяването на изключително състояние в другите страни, броят на преждевременни раждания и надлежно на недоносените бебета, е намалял. На първо място родителите се тревожат най-вече за физическото оцеляване на техните деца. За момента няма данни за недоносени бебета или родени в термин, да са изкарали тежко вируса.

Това разяснява пред news.bg Маргарита Габровска, експерт по ранно детско развиване.

По думите ѝ причините от интернационалните проучвания сочат, че това е времето, в което бременните дами са прекарвали повече време у дома, били са подложени на по-нисък стрес, външни и нездравословни въздействия.

Остава обаче като доста сериозен проблем в България ограничението на достъпа на родителите до неонатологичните отделения и децата им. От месец март на родителите не им е разрешено да посещават бебета си в неонатологичните отделения, когато самите майки към този момент са изписани.

В момента сме единстената европейска страна, която не позволява родителите до тези отделенията. Навсякъде в другите страни тази обстановка е позволена и то доста от дълго време, акцентира Габровска.
 Снимка 505684
Източник:

Тя означи, че през април са излезли насоки на Световната здравна организация за това по какъв начин да се случва кърменето и контакта сред майката и бебето в болничното заведение с конректни наставления и хигиенични ограничения, даже и за обстановки, в които майката е с потвърден COVID-19.

А за какво тези наставления не са достигнали до нас? Габровска изясни, че те са сведени до знанието на Министерството на здравеопазването, като даже са изпратени две писма с конрекретни рекомендации по какъв начин може да се облекчи работата в отделенията, към момента отговор от ведомството няма. Голяма част от лекарите също са застанали зад концепцията, че родителите би трябвало да бъдат върнати в отделенията.

Тук не става въпрос за каприз, защото родителите не са просто гости и не би трябвало да влизат в дефиницията за хора, които идват на рандеву на пациент, родителите са част от лечението на детето , посочи Маргарита Габровска.

По думите на Габровска има случаи, в които майката е виждала един път или два пъти детето си, до момента в който е била е в болничното заведение, след което го е видяла на неговото изписване - три месеца по-късно. Това е чудовищно в подобнио обстановки. Тежко е и за родителите, за самите бебета, а и за личния състав също, безапелационна е тя.

На собствен ред психологът и терапевт Ния Коновска съобщи, че най-честият въпрос към нея е по какъв начин родителят да работи за връзката си с бебето, да му помогне то да усеща наличието му и да се усеща пълностоен, макар невъзможността да се грижи физически за бебето.

Това, което поучавам родителите, е да не губят вяра и да знаят, че връзката с децата им е оттатък физическия контакт, означи Коновска.

По време на епидемията от център " Малки чудеса " са основали група за поддръжка на родителите на недоносени деца и са съумели да оказват помощ на 8 фамилии да потърсят поддръжка едни от други.
 Снимка 505686
Източник:

По думите на Коновска едно от главните терзания на родителите е, че първият контакт с децата им е липсвал. В тази обстановка тя ги поучава да погледнат на това предизвикателство като опция за развиването на детето.

Габровска споделя, че все още и те не знаят към кого да се извърнат за помощ, защото здравното министерство не желае или не може да вземе отношение по казуса.

В обстановката на COVID-19 oт център " Малки чудеса " са намерили метод обаче да оказват помощ на фамилии с недоносени деца посредством отдалечени съвещания, като родителите имат опция да получат препоръки от всички терапевти в центъра.

Според Маргатира Габровска този тип съвещания са се оказали извънредно потребни за хора от дребни обитаеми места и такива, които финансово не могат да си разрешат сходен тип поддръжка. Първата консултация все още е безвъзмездна.

Дистанционните съвещания са добър вид, само че те са краткотрайно решение. Вижда се, че от един миг нататък лечебната работа стартира да боксува, означи експертът.
 Снимка 505687
Източник:

Във връзка с това от какво към момента се нуждаят неонатологичните отделения, Габровска обясни, че тази година неналичията са свързани повече с защитните средства за отбрана от ковид. По думите ѝ потребностите от кувьози са доста намалели.

Специалистът по ранно детско развиване акцентира, че главните неналичия са във връзка с личния състав, а не на апаратурата.

Габровска насочи и зов към институциите да помислят дали с ограниченията, които ползват, не нанасят повече щета, в сравнение с да се грижат за децата.

Именно за отбелязване на Световния ден на недоносените деца от фондацията организират онлайн среща за обмяна на наставнически опит под надпис " Бебето ми (б)е в неонатология, надалеч от мен ".

Всички съпричастни към към идеята на Фондация " Нашите недоносени деца " могат да създадат своето подаяние на специфичната платформа www.donate.premature-bg.com , със SMS: DMS BEBE на номер 17 777 или с подаяние по банков път:

Фондация " Нашите недоносени деца "

Уникредит Булбанк

IBAN BG24UNCR70001520702588

BIC: UNCRBGSF
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР