Тази година екипът на проф. Николай Овчаров разкри голям некропол

...
Тази година екипът на проф. Николай Овчаров разкри голям некропол
Коментари Харесай

Финал на археологическото лято на Перперикон с нови открития в античния град

Тази година екипът на проф. Николай Овчаров разкри огромен некропол от X-XII век наоколо до огромната базилика, която беше открита при разкопките преди 4 години.

Само през последните няколко дни на Перперикон са разкрити нови 60 гроба, датирани от X-XII век. Те са извънредно добре завършени, а единият от тях е неповторим за този интервал.
проф. Николай Овчаров: Аз персонално не знам прилика на подобен траурен ритуал. Става дума за християнско заравяне, под което или по-скоро то е поставено върху питос или върху една огромна делва. В античността фактически има такива, само че през X-XII век на мен не ми е известно.
В новооткрития некропол археолозите попадат на много скъпи предмети.
проф. Николай Овчаров: Имаме няколко десетки кръста, бронзови кръстове, украшения, декорации разнообразни и така нататък Особено един от тях е доста забавен, тъй като става дума за бронзов реликварий, двустранен с облиците на Богородица и Христос. В него има прашец разкапан, който най-вероятно е от мощите на светец.
Тази година се навършват 2 десетилетия от началото на разкопките на античния град Перперикон. Той има 7-хилядолетна история, която стартира от каменно-медната ера.

проф. Николай Овчаров: Той стартира като едно огромно светилище, по-късно през Средновековието е огромен град, за който през XIII-XIV век водят война и България, и Византийската империя, само че най-главното е, че той е огромен паметен център.
Перперикон продължава да притегля и от ден на ден туристи. В момента той се подрежда измежду най-посещаваните забележителности в България дружно с Царевец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР