Тази година е почти сигурно, че ще бъде най-топлата от

...
Тази година е почти сигурно, че ще бъде най-топлата от
Коментари Харесай

2023 година е най-топлата за последните 125 000 години

Тази година е " съвсем несъмнено ", че ще бъде най-топлата от 125 000 години насам, обявиха в учени от Европейския съюз, откакто данните демонстрираха, че предишния месец е бил най-горещият октомври в света за този интервал.

Миналият месец счупи с голяма разлика предходния температурен връх за октомври от 2019 година, заяви Службата на Европейски Съюз по изменение на климата " Коперник " (C3S), предава БТВ.

" Рекордът беше строшен с 0,4 °C, което е голяма разлика ", съобщи заместник-директорът на C3S Саманта Бърджес.

В международен мащаб междинната температура на въздуха на повърхността на земята през октомври е била с 1,7 °C по-топла в съпоставяне със същия месец през 1850-1900 година, който " Коперник " дефинира като прединдустриален интервал.

Рекордният октомври значи, че 2023 година към този момент е " съвсем сигурна " като най-топлата записана година, се показва в изказване на C3S. Предишният връх е бил през 2016 година

Наборът от данни на " Коперник " датира от 1940 година " Когато комбинираме нашите данни с тези на IPCC (Междуправителствената експертна група по изменение на климата), тогава можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 000 години ", съобщи Бърджис.

По-дългосрочните данни от научната група на Организация на обединените нации за климата IPCC включват данни от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови залежи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР