Тази година август ще е дъждовен и без рекордни жеги,

...
Тази година август ще е дъждовен и без рекордни жеги,
Коментари Харесай

До 38 градуса през август, с повече дъждове


Тази година август ще е дъждовен и без рекордни жеги, сочат прогнозите на Национален институт по метеорология и хидрология.

Очаква се междинните температури да бъдат към нормата, която за равнините е сред 21° и 24°, за високите полета – сред 18° и 20°, а за планините – сред 13° и 17°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 9° и 14°, а най-високите – сред 33° и 38°, оповестиха Националния институт по метеорология и хидрология, представени от Фокус.

В по-голямата част от страната месечната сума на преваляванията през август ще е към нормата, в западните региони – към и над, а в източните – към и под нормата. Климатичната норма за равнините и високите полета е сред 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – сред 20 и 35 л/кв.м, а за планинските региони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца, след миналото атмосферно разстройване, температурите за малко ще се намалят, само че към 3-4-ти август още веднъж ще се покачат. Ще доминира слънчево време. В средата и в края на първото десетдневие се чака прекосяването на атмосферни разстройства и тук-там, основно в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи, с гръмотевична активност и релативно намаляване на температурите.

През множеството дни от второто десетдневие се чака времето да се дефинира от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде най-вече слънчево. Вероятност за прекосяване на леден фронт има към средата и края на интервала, когато тук-там в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевична активност.

През третото десетдневие температурите ще останат близки до климатичните правила, макар че през втората половина от интервала последователно ще се намаляват. Вероятност за краткотрайни превалявания има към 25-и и в края на месеца.

През август измененията на времето са редки – то е най-вече слънчево и горещо. Валежите понижават и се обособява климатично засушаване, особено за втората половина на лятото. Едновременно с това понижава вероятността за гръмотевични стихии и градушки.

Температурите са високи и на доста места върховете са към и над 40°. Често към края на август настава сензитивна смяна на времето – нахлува много студен въздух, температурите се намаляват сензитивно и времето се преобразува от летен към есенен вид.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР