Тази есен се радваме на цяла плеяда от прекрасни предложения

...
Тази есен се радваме на цяла плеяда от прекрасни предложения
Коментари Харесай

Lenovo LOQ : способен бюджет гейминг лаптоп

Тази есен се радваме на цяла плеяда от прелестни оферти от Lenovo, основани с помощта на колаборацията на компанията с Intel. След няколкото забавни машини за работа, които прегледахме, в този момент пристигна ред на нещо още по-интересно. Геймърските решения и по-точно на наличния геймърски модел, част от серията LOQ. С нея компанията тества ново име за по-достъпни решения спрямо по-скъпите модели Legion. Сегашният 16-инчов модел е много преференциален, а продуктивността е подобаваща. Тествамхе геймърския преносим компютър с RTX 4060.

С новата серия LOQ Lenovo предлага изключително налични геймърски преносими компютри, които заменят серията IdeaPad Gaming от предходните години. По принцип тук отиваме с една категория по-високо, в сравнение с при LOQ 15, защото вместо RTX 4050 нашият тестов модел употребява RTX 4060, вместо единствено 8 GB RAM има 16 GB, а вместо Full-HD екран в този момент получаваме QHD.

Корпус

Като цяло серията LOQ на Lenovo наподобява по-обемиста и солидна от по-скъпата серия Legion. Това се дължи не на последно място на стърчащата в задната част охладителна система, която ни припомня за моделите Alienware. В задния вентилационен отвор се намират и единствените цветни акценти, които се открояват в яркосиньо от другояче сивия дизайн. Предният борд е леко объл, а в горната му част се виждат логата на Lenovo и LOQ. Повърхностите са непокътнати доста гладки и няма железни детайли като в Legion.

Въпреки че преносимият компютър може да се отваря елементарно с една ръка до оптимален ъгъл на отваряне от 160 градуса, двете панти към момента държат екрана на място сносно. Поставките за длани и повърхността на клавиатурата се състоят от една плоча, като последната е минимално снижена.

Въпреки че основата издава няколко скърцащи звука, когато се опитаме да я изкривим, като цяло всичко към момента е задоволително крепко. Изработката е прилична и не виждаме някакви по-големи пропуски сред материалите.

По отношение на портовете и интерфейсте за свързване, бюджетният геймърски преносим компютър предлага единствено най-необходимото. Получавате общо четири USB врата, като три от тях работят със скорост 10 Gbit/s. Въпреки че има един USB-C порт, в него липсва Thunderbolt. Напразно търсим и читател за SD карти. Харесва ни разположението на портовете, които са сложени от три страни, предлагайки задоволително пространство сред тях. Повечето от тях са в задната част, като единствено два врата отляво и един порт отдясно оставят задоволително място за ръката на мишката.

Lenovo е сложила Full-HD камера в горния завършек на рамката на екрана. Оценяваме съществуването на (електронен) затвор за отбрана на персоналните данни от дясната страна.  Самата камера е задоволителна за осъществяване на видеоразговори при положителни светлинни условия.

Научихме, че изпъкналата в задната част охладителна система прави изваждането на дъното на корпуса малко по-трудно, в сравнение с при други преносими компютри. Първо би трябвало да отстраните 10 винта Philips. Но бъдете деликатни: Четирите винта в предната част са доста по-къси и са ситуирани под ъгъл, тъй че не трябва да вършиме грешката да се пробвате да употребявате някой от по-дългите винтове тук.

Преди да можете да свалите долната плоча, първо би трябвало да плъзнете капака на изпъкналата охладителна система към гърба, защото под него долната плоча е закрепена с три спомагателни винта. След като ги отстраните, можете да отворите долната плоча, като започнете начело, без да се постанова да употребявате спомагателни принадлежности.

Отвътре получавате достъп до вентилаторите, батерията, Wi-Fi модула, двата слота за RAM памет, които са покрити с малко фолио, SSD диска и втория SSD слот. Интересно е, че Lenovo употребява пай SSD диск във форм-фактор M.2 2230, макар че би имало задоволително място за SSD диск с елементарен размер M.2 2280, а и рамката за завинтване за него към този момент е там.

Клавиатура и тъчпад

Въпреки че има ново име, LOQ  наследява частично клавиатурата на IdeaPad Gaming 3. Разположението наподобява изчистено, като клавишите със стрелки са отделени и преместени към долната част, което им разрешава да имат цялостен размер. Тънък дигитален блок е притиснат вдясно.

Обикновените клавиши са с добър размер и са заоблени в долните си краища. Ходът им не е изключително дълъг, а противоположната връзка можеше да бъде малко по-стегната, макар че въпреки всичко е добре. Клавиатурата разрешава бързо писане, само че някои консуматори може да сметнат, че ходът е малко мек. Шумът при писане е доста сдържан и ми харесва.

В тъмна конюнктура бялата, двустепенна подсветка на клавиатурата оказва помощ, само че няма светлинни резултати, обособени зони или RGB. Аз персонално одобрявам това като плюс, само че в случай че търсите RGB приказност, то може би по-скоро различен е вашият модел.

Тъчпадът е с чудесни размери – към 12 x 7,5 см. Той предлага положителни характерности на плъзгане за сухи пръсти. Интегрираните в долната част зони за тракване са с доста къс ход. Обратната връзка въпреки всичко е ясна. Шумовете при тракване са по-силни от тези при писане, само че въпреки всичко са допустими.

Екран

Матовият 16:10 IPS екран в тестовата ни численост идва от AU Optronics, предлага разграничителна дарба от 2560 x 1600 пиксела и поддържа 165 Hz. Въпреки това въпреки всичко би трябвало да се вгледате по-внимателно преди покупка, защото има и различна версия, която предлага единствено разграничителна дарба 1 920 x 1 200 пиксела и периодичност на освежаване 144 Hz.

Яркостта е приблизително 369 нита, а в центъра измерваме повече от 400 нита. За страдание цената на черното е малко висока, което не разрешава постигането на по-високи стойности на контраста.Но като цяло обаче екранът е порядъчен и изцяло дава отговор на ценовия клас. Времето за реакция е относително бързо, а ШИМ не се употребява за ръководство на яркостта.

Най-малкото, цветовото пространство sRGB е покрито съвсем напълно. Но AdobeRGB и DisplayP3 са покрити единствено на 70%. Макар че това прави екрана на LOQ 16 сигурно подобаващ за игри, той е подобаващ и за инцидентна, непрофесионална обработка на фотоси и видео.

Дисплеят предлага прилична калибрация още в положение на доставка и измерваме единствено ниски отклонения в цветовете и сивата гама.  Благодарение на матовата повърхнина на екрана и приличната бляскавост можете елементарно да видите наличието на екрана и навън. Това, което се изисква обаче, е сенчесто място и отбягване на директна слънчева светлина или доста остри ъгли на гледане.

Производителност

Core i7-13700H в композиция с RTX 4060 дефинира устройството като геймърски преносим компютър, който би трябвало да разрешава да се играят съвсем всички настоящи игри в най-малко Full-HD резолюция, а също и при цялостни настройки на детайлите. Дори в нативната QHD резолюция преносимият компютър не би трябвало да стартира да губи мирис в доста игри. 16 GB работна памет са подобаващи за наличен геймърски преносим компютър.

Въпреки това при 512 GB версия паметта е малко лимитирана, като се имат поради големите условия за пространство на актуалните ААА игри, само че за благополучие тук можете да надградите по-късно.

LOQ 16 се предлага с три режима на работа: Тих режим, уравновесен (с и без неестествен интелект) и режим на продуктивност. Освен това има и ръчен режим, който ви разрешава да регулирате доста параметри самостоятелно. Изпълняваме всички сравнителни проби в режим Performance Mode.

На разположение има и модел с Core i7-13620H, който е от настоящото потомство Raptor Lake и предлага всичките шест P ядра, само че единствено четири от осемте E ядра спрямо нашия i7-13700H в тестовата ни численост. Освен това в 13620H са задействани единствено 64 от 96-те Европейски Съюз ядра, които оферират тактова периодичност до 1,5 GHz. В конфигуратора от Lenovo i7-13700H коства единствено с малко повече, до момента в който въпреки това, i5-13500H коства към 200 лева по-малко, а i5-13420H – с 250 лева по-малко.

Във всички проби LOQ 16 се показва съвсем навръх предстоящото равнище. Субективно системата работи безпрепятствено и бързо и не виждаме необикновени забавяния. Имате опция да избирате сред RTX 4050 и RTX 4060. Нашата тестова единица употребява втората и тя има право да употребява най-много 115 W, в това число Dynamic Boost, което не е доста. Например, на същия графичен процесор е позволено да употребява 140 W в Captiva Advanced Gaming.

Въпреки това графичният процесор в LOQ 16 към момента е в положение да направи това, което би трябвало, или даже повече от това. В съпоставяне с съперниците той доближава второ място в 3DMarks след Captiva.

Гейминг продуктивността въобще не е повлияна отрицателно от наличната цена на LOQ 16. Актуалните игри би трябвало да вървят безпрепятствено във Full-HD резолюция даже при потребление на най-високите настройки за качество, а частично това важи и за нативната QHD резолюция. Честотата на фрагментите в игрите оставят непрекъсната в продължение на един час.

По време на работа на луфт вентилаторите постоянно – само че не постоянно – остават тихи. Най-горещото място в LOQ 16 е в долната част, където по време на стрес теста в централната зона към екрана измерваме съвсем 60 °C (140 °F). Горната част остава с най-малко 10 градуса по-хладна (до 122 °F). Горещите точки тук също са в централната част към екрана. Клавишите WASD се нагряват по-малко при температура до 40 °C (104 °F), до момента в който опорите за длани остават хладни.

Живот на батерията

Нашето тестово устройство съдържа батерия с потенциал 80 Wh. С нея LOQ устоя повече от 6 часа в нашите Wi-Fi и видео проби при контролирана бляскавост. При цялостна бляскавост на екрана той устоя 5,5 часа. Ако сте по-пестеливи обаче ще съумеете да извлечете доста повече самостоятелност от преносимия компютър.

В последна сметка

Най-добрата вест и това, което ми хареса доста е, че Lenovo LOQ 16 въобще не наподобява като преносим компютър, цялостен с сложни взаимни отстъпки Вместо това това е един повече от стабилен геймърски преносим компютър, който се концентрира върху 3D продуктивността. Lenovo LOQ 16 с QHD екран е кадърен и относително наличен геймърски преносим компютър, на който съвсем нищо не му липсва в този ценови диапазон. Той има своите други възможности на пазара, само че несъмнено е едно от най-хубавите решения съгласно нас.

Основни характерности:

Дисплей: 16″ до WQXGA (2560 x 1600) IPS, 350 нита, 100% sRGB, NVIDIA G-SYNC
Процесор: До Intel® Core™ i7-13700H 13-то потомство
Памет: до 32GB 5600MHz DDR5, до 1TB М.2 PCIe SSD
Видеокарта: До NVIDIA RTX 4060
Свързаност: WiFi 6, Bluetooth, USB-C, 3 x USB-А 3.2, HDMI 2.1, комбо жак за слушалки/микрофон
Мултимедия: 2 x 2W Nahimic Audio представители, Вградена FHD уеб камера с E-Shutter
Батерия: 80Whr, Rapid Charge
Софтуер: До Windows 11 Pro
Размери: 359 x 277.59 x 21/25.9 мм, 2.6 кг


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР