Тазгодишният брой на новородените в Япония е по-нисък от миналогодишния

...
Тазгодишният брой на новородените в Япония е по-нисък от миналогодишния
Коментари Харесай

Раждаемостта в Япония отбелязва нов рекорден спад


Тазгодишният брой на новородените в Япония е по-нисък от миналогодишния антирекорд. Основният държавен представител дефинира ситуацията като " сериозно ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно даде обещание цялостни ограничения за поощряване на браковете и раждаемостта.

Между януари и септември са се родили общо 599 636 япончета, което е с 4,9 % по-малко от миналогодишния брой, което допуска, че 2022 година може да приключи с нов антирекорд по раждаемост след този предходната година, когато се родиха едвам 811 000 бебета, разяснява той.

Япония е третата по величина международна стопанска система, само че животът там е доста безценен, а в същото време заплатите порастват постепенно. Засега напъните на страната да накара хората да имат повече деца не се увенчават с кой знае какъв триумф макар възприетите ограничения в тази посока като изплащането на целеви дотации при бременност, раждане и развъждане на дете.

" Темпът на раждаемостта е по-нисък и от миналогодишния. Така, както наподобяват нещата, ситуацията е сериозно ", сподели Мацуно.

Много от младите японци не се вземат решение да се женят и да имат семейство заради недобри изгледи за професионално развиване, тежкото пътешестване всекидневно до работното място и някои особености на корпоративната просвета в Япония, които са несъвместими с това и двамата родители да работят.

Раждаемостта в азиатската страна спада непроменяемо от 1973 година, когато е доближат връх от към 2,1 милиона новородени. Предвижда се през идващите десетилетия тя да намалее още повече и през 2040 година да се родят едвам 740 000 бебета.

Като цяло от 14 години над 125-милионното население на Япония също понижава непрестанно и съгласно прогнозите до 2060 година броят му ще спадне на 86,7 млн. души. Намаляването и застаряването на популацията има големи измерения за стопанската система и националната сигурност в миг, когато страната укрепва военния си капацитет, с цел да противодейства на все по-настъпателните териториални упоритости на Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата седмица особено образувана от държавното управление комисия изпрати отчет до премиера Фумио Кишида, в който ниската раждаемост и намаляването на популацията са изтъкнати като фактори, които може да отслабят Япония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР