Тазгодишната Нобелова награда за икономически науки получава американският икономист Ричард

...
Тазгодишната Нобелова награда за икономически науки получава американският икономист Ричард
Коментари Харесай

Нобеловата награда за икономика отива при ...

Тазгодишната Нобелова премия за стопански науки получава американският икономист Ричард Талър за приноса му в развиването на бихейвиористичната стопанска система, оповестиха от Шведската академия на науките, представени от БГНЕС.
„ Приносът на Ричард Талър построи мост сред икономическите и психическите разбори на самостоятелното взимане на решения. Неговите емпирични открития и теоретични прозрения спомогнаха за основаването на новото и бързо разширяващо се поле на бихейвиористичната стопанска система, която има надълбоко въздействие върху доста области на икономическите проучвания и политики “, се споделя в известието на Шведската академия на науките.

Бихейвиористичната стопанска система употребява когнитивни и прочувствени фактори в разбирането на икономическите решения, както на обособените човеци, по този начин и на институциите с стопански функционалности.

Шведската академия показва, че с трудовете си Талър сплотява психически реалистични догатки в разбори на икономическото взимане на решения. Изследвайки следствията от лимитираната рационалност, обществените желания и неналичието на самоконтрол, той демонстрира по какъв начин тези човешки качества систематично се отразяват върху самостоятелните решения, както и върху следствията за пазара.

Ограничена рационалност

Талър е създател на теорията за мисловното счетоводство, която изяснява по какъв начин хората опростяват взимането на финансови решения като си основават обособени сметки в съзнанието, което се концентрира върху лимитираното въздействие на всяко самостоятелно решение, вместо върху цялостния им резултат. Икономистът също по този начин демонстрира по какъв начин избягването на загуби изяснява за какво хората ценят една движимост доста повече, когато я имат – феномен, наименуван резултатът на дарението.

Той е и един от създателите на полето на бихейвиористичните финанси, който учи по какъв начин мисловните ограничавания въздействат на финансовите пазари.

Социални желания

Теоретичните и на практика проучвания на Талър върху справедливостта имат мощно въздействие върху научните среди, показват от Шведската академия. Според нея трудовете му демонстрират по какъв начин терзанията на потребителите за справедливостта могат да спрат компании от повдигане на цените в интервали на засилено търсене, само че не и в интервал на увеличени разноски.

Талър и сътрудниците му създават така наречен " игра на деспот " – опит, употребен в доста изследвания, чиято цел е да изследва отношението към справедливостта измежду разнообразни групи от хора по света.

Липса на самоконтрол

Работата на Талър хвърля светлина и върху наблюденията за какво новогодишните обещания са толкоз сложни за съблюдаване. Той демонстрира по какъв начин да бъдат оценени проблемите на самоконтрола, употребявайки модела на обмисляне и осъществяване, който е сходен на рамките, които психолозите и невролозите употребяват, с цел да опишат вътрешното напрежение сред дълготрайното обмисляне и краткосрочното осъществяване.

Поддаването на краткосрочни изкушения е значима причина за какво проектите за икономисване на средства за пенсия да вземем за пример, или воденето на здравословен метод на живот, постоянно се провалят. С приложната си работа Талър показва по какъв начин „ подбутването “ – термин, който той измисля, може да помогне на хората да имат по-добър самоконтрол при икономисване на пари, както и в други случаи.

С днешната премия за стопанска система по името на Алфред Нобел завършва тазгодишният нобелов сезон. Той стартира предишния понеделник с връчването на премията за медицина и физиология и продължи с оценките за физика, химия, литература и мир.

Наградата за стопанска система се дава на същия принцип като другите нобелови оценки, макар че е учредена през 1969 година от Шведската национална банка.

JOIN US IN CONGRATULATING RICHARD H. THALER!
Just awarded the Prize in Economic Sciences " for his contributions to behavioural economics”. pic.twitter.com/jUaobO6cA9
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 9 октомври 2017 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР