Тайван продължава да се бори с пандемията, недостига на ваксини

...
Тайван продължава да се бори с пандемията, недостига на ваксини
Коментари Харесай

Технологични компании купуват ваксини от името на Тайван

Тайван продължава да се бори с пандемията, дефицита на ваксини и води геополитически спор с Китай по отношение на достъпа до създадената от BioNTech и Pfizer ваксина против Covid-19, написа Wall Street Journal, съобщи Investor.

Сега изненадващо двама от най-важните софтуерни играчи в света, които също по този начин са и измежду най-известните тайвански компании, се насочват към покупката на милиони дози от BioNTech от иметона тайванското държавно управление.

BioNTech и Shanghai Fosun Pharmaceutical, която e лицензиранd да популяризира имунизацията на BioNTech в Китай, показват в общо изказване от неделя, че ще продадат 10 млн. дози на Taiwan Semiconductor Manufacturing, Hon Hai Precision и на частна благотворителна организация, следена от създателя на Foxconn Тери Гоу.

Ваксините, които ще бъдат купени посредством дистрибутор на медикаменти, по-късно ще бъдат дарени на Тайванския център за надзор на болесттите за локални имунизации, добавя изказването. TSMC и Foxconn оповестиха, че общата стойност на дарението, разграничено сред двете компании и благотворителната организация на Гоу, възлиза на към 350 млн. $. То покрива разноските за имунизациите, превоза им и застраховка. Първата партида ще бъде доставена до края на септември, настояват те.

Споразумението дейно поставя завършек на месеците геополитически търкания за това дали държавното управление на Тайван би трябвало непосредствено да купи ваксини от основаната в Германия BioNTech.

Демократично управляваният остров с 24 млн. души население, който Пекин в никакъв случай не е управлявал, само че твърди, че е част от територията му, не е член на Световната здравна организация значително поради опозицията на Пекин.

Тайпе твърди, че още преди Тайван да се сблъска с огромния скок на случаите на Covid-19 в края на април, държавното управление е било покрай сключването на договорка за обезпечаване на ваксини от BioNTech, само че Пекин се е намесил, с цел да скапе съглашението.

Китай отхвърля тези обвинявания, настоявайки, че Fosun Pharma постоянно е имала извънредни права за дистрибуция в Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР