Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на

...
Тайнствените капиталови потоци в Турция достигнаха нови върхове, позволявайки на
Коментари Харесай

Нещо невероятно се случва в Турция заради тайнствени парични потоци

Тайнствените финансови потоци в Турция доближиха нови върхове, позволявайки на централната банка да усили задграничните запаси макар възходящия търговски недостиг и слабото търсене на активи в лири, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Централната банка в Анкара съобщи в понеделник, че парите, които тя не може да регистрира в месечните данни за платежния баланс, са се нараснали до 5,5 милиарда $ през юли, увеличавайки сумата през първите седем месеца на годината до 24,4 милиарда $. И двете са върхове съгласно данни от последните близо четири десетилетия.

В предишното централната банка е казвала, че необяснимите входящи потоци евентуално идват от турци, които внасят парични спестявания в банковата система, изключително когато лирата е слаба, или подават непозната валута, която печелят от туристи. Данните за настоящата сметка включват прогнози, нормално основани на дълготрайни модели на разноските, и в случай че тези догатки към този момент са остарели, това може да изясни част от тазгодишния скок. Така наречените чисти неточности и пропуски нормално се преразглеждат, защото банката получава данни от интернационалните сътрудници със забавяне. Въпреки това, тазгодишните цифри са отвън класациите.

Базираният в Истанбул икономист Халук Бурумчекчи сподели, че въпреки да е обикновено данните за настоящата сметка да демонстрират някакъв капитал с незнаен генезис, непрекъснатото повишаване на потоците в стопанската система на Турция тази година е „ проблем “. Това може да е знак за неправилни догатки за някои от приходите от услуги, сподели Бурумчекчи.

Следете разликата

Приходите от туризъм сами по себе си не могат да обяснят числата. През юли приходите от летовници бяха 4,5 милиарда $, което докара общите проходи до 16,4 милиарда $ от януари до юли. Това са към 70% от чистите неточности и пропуски през същия интервал. Дефицитът в настоящата сметка на Турция нараства след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, което подтиква покачването на цените на силата. Разликата беше малко над 4 милиарда $ през юли, надхвърляйки междинната оценка от 3,7 милиарда $ в изследване на Bloomberg и увеличавайки недостига за тази година до 36,7 милиарда $.

Финансирането на разликата е предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган. Само през юли изходящите финансови потоци бяха 631 милиона $. Липсата на вкус се дължи на загубите на лирата и инфлацията от 80%, водени от внезапно растящите сметки за сила и ултраразхлабената парична политика на централната банка. Тайнствените входящи потоци помогнаха на централната банка да резервира лирата релативно постоянна от началото на годината, откакто тя загуби повече от половината от цената си в траялия месеци спад през 2021 година

Според анализатора на Barclays Plc Еркан Ергюзел съществува риск чистите неточности и пропуски да не продължат да „ бъдат значим мотор за финансиране “ на настоящата сметка “ в бъдеще, излагайки запасите на централната банка на спадове. „ Поради естеството на запасите на централната банка в брутно, чисто и ликвидно изражение, финансирането на недостига по настоящата сметка може да се окаже по-предизвикателна задача през идващите 12 месеца “, в случай че турските компании продължат да изплащат повече задължения, в сравнение с вземат, сподели Ергюзел в записка в понеделник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР