Тайни групи от хора обикалят градове и ашладисват /присаждат клони

...
Тайни групи от хора обикалят градове и ашладисват /присаждат клони
Коментари Харесай

Нова гражданска инициатива

Тайни групи от хора обикалят градове и ашладисват /присаждат клони от един тип дървета върху други – бел.ред./ клонки от плодни дървета върху стерилните градски насаждения, с цел да подтикват основаването на храна за бедните в градските центрове. Екоактивистите, които назовават себе си “бойци за свободна храна ”, имат задача да обезпечат безвъзмездна и налична храна там, където това е най-необходимо – в бетонните градски джунгли.

Активистите работят нормално нощем, като се промъкват и присаждат калеми с пъпки от плодни дръвчета върху градските хибридни дървета. Обикновено общините сортират градските насаждения по този начин, че да не дават плод. Традиционно експертите по градоустройство сортират избрани сортове дървета, които – въпреки и овощни – не раждат плодове за да не се натоварва градският бюджет с спомагателни средства за разчистване на изпопадали гнили плодове, или за пръскания на дърветата против пчели, катеричкии и всевъзможни други животинки, които дърветата биха привлекли. В изискванията на бетонните градски джунгли всяко животинче, което би могло да наруши забързания живот на жителите, може да се окаже ненужно.

Инициативата започва през 2012 година в Сан Франциско, където са насадени към 10 хиляди безплодни овощни дръвчета. В началото създателите се пробват да употребяват всички законни пътища, с цел да получат помощта на общината в ашладисването, само че след серия от отводи стартират да се промъкват нощем. Бързо към концепцията се събират и голям брой деятели, които стартират тайната активност в личните си градове, а самодейността има десетки хиляди поддръжници в обществените мрежи. Присадените плодни клонки върху стерилните дървета се маркират с червени ленти, с цел да може да бъде проследено тяхното развиване, и когато се заловен, лентата бива отстранявана.

Към момента съвсем всички плодни дръвчета в градовете, в това число и българските, са саморасляци и най-вероятно са се хванали от инцидентно хвърлена костилка или семка. Това изяснява обстоятелството, че множеството саморасли плодни дръвчета се намират към жилищни блокове в комплексите в града.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР