Тайландската полиция каза, че мъж е убил семейството си, след като онлайн измама ги е оставила в огромни дългове

...
БАНКОК (AP) — Най-малко 11 души са заподозрени, че са
Коментари Харесай

БАНКОК (AP) — Най-малко 11 души са заподозрени, че са замесени в измама със заем, която е накарала мъж да убие жена си и двама си млади момчета, преди да се опита да посегне на живота си в семейния им дом, съобщи тайландската полиция в сряда.

Санит Докмай е обвинен в предумишлено убийство, след като полицията откри телата на съпругата му и двамата му синове, които бяха на 9 и 13, с прорезни рани в понеделник в къща в провинция Самут Пракан, източното предградие на Банкок, каза началникът на местната полиция Рангсан Камсук.

Рангсан каза, че Санит е бил в съзнание в сряда, но в критично състояние и не може да говори, нито да яде поради тежки рани в гърлото му.

Полицията смята, че мотивът на Санит идва от огромен дълг, в който е имало семейството. Полицията каза, че Санит е гарант по дълга на приятеля си в размер на 400 000 бата (11 400 долара). Приятелят избяга и остави Санит да изплати дълга, след което съпругата му се опита да изтегли заем, за да помогне и беше измамена, каза началникът на полицията в провинцията Палоп Араемла.

Рангсан каза, че разследването на следите за парите позволи на полицията да получи заповед за арест за измама и нарушение на Закона за компютърните престъпления за девет тайландци и двама камбоджанци.

Според полицията съпругата на Санит е кандидатствала за заем онлайн и е била подмамена да прехвърли пари, за които измамниците твърдят, че са за различни такси за обработка. Местният шеф Рангсан каза, че е подала жалба до полицията миналата седмица, че е загубила над 1,7 милиона бата (48 000 долара).

Тайланд се бори да се справи с неотдавнашната експлозия на случаи на киберпрестъпления и измами. През 2022 г. тайландската полиция заяви, че е получила над 200 000 онлайн сигнала за измами на обща стойност около 30 милиарда бата (855 милиона долара) или повече.

Нов доклад на ООН гласи, че престъпни банди са принудили стотици хиляди хора в Югоизточна Азия да участват в незаконни онлайн измами, включващи приходи на стойност милиарди долари, особено в Мианмар и Камбоджа. Лаос, Филипините и Тайланд също бяха цитирани сред основните страни на дестинация или транзит за жертвите на фалшиво набиране.

В опит да се справи с проблема, Тайланд прие нов закон по-рано тази година, който позволява на банките да незабавно замразява подозрителни акаунти за 72 часа, без да изисква жертвите на измами да представят своя полицейски доклад. След като жертва прехвърли пари на измамник, тази сума обикновено бързо се прехвърля към няколко други сметки, което прави изключително трудно за властите да я проследят и извлекат.

По-рано през август министърът на цифровата икономика на Тайланд и Обществото заплаши да затвори Facebook, обвинявайки социалната медийна платформа, че не проверява щателно рекламите, които пуска, оставяйки хората уязвими на скъпи измами.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР