Проливен дъжд, пориви, тъй като тайфунът Доксури достигна сушата на Китай

...
Тайфунът Доксури връхлетя югоизточната китайска провинция Фудзиен, отприщвайки проливен дъжд
Коментари Харесай

Тайфунът Доксури връхлетя югоизточната китайска провинция Фудзиен, отприщвайки проливен дъжд и силни пориви на вятъра, които разтърсиха електропроводи, предизвиквайки пожари, изкоренени дървета и принудително блокиращи фабрики и търговски центрове за затваряне.

Вторият най-силен тайфун, който кацна във Фуджиан след смъртоносния тайфун Меранти през 2016 г., наложи затварянето на училища, предприятия и евакуацията на работниците от офшорните петролни и газови находища, съобщиха държавните медии.

Ксиамен, Куанджоу и Путиан са регистрирали часови валежи над 50 mm (2,165 инча) в петък, според Китайската метеорологична администрация (CMA).

„Целият Ксиамен не отиде на работа тази сутрин“, каза жител на Ксиамен, цитиран от агенция Ройтерс.

„По пътищата няма коли, а фабриките и търговските центрове са затворени. Предполагам, че хората са уплашени след Меранти.“

Видео в социалните медии показва електрически електропроводи, които искриха и избухваха в пламъци, докато ветровете разбиваха Джинджианг, двумилионен град, докато в Куанджоу масивни дървета бяха изкоренени.

Има прекъсвания на електрозахранването и водата в някои райони на град Jinjiang и Quanzhou в провинция Fujian, казаха жители.

Доксури, вторият тайфун, който достига сушата на Китай за по-малко от две седмици, ще се придвижи на север, където 10 провинции ще претърпят проливен дъжд, прогнозират синоптиците.

Очаква се да продължи да се движи в северозападна посока с постепенно отслабване на интензивността, каза китайският CMA.

Тайфунът Доксури вече остави следа от смърт и разрушения по пътя си, докато се движеше от Филипините през Южен Тайван.

Бурята събори дървета и прекъсна електрозахранването на стотици хиляди домове в Южен Тайван, което накара властите да спрат работа за втори ден в петък и да предупредят за екстремни ветрове, свлачища и наводнения.

Доксури беше категоризиран като второто най-силно ниво на тайфун от метеорологичното бюро на Тайван.

Предупреждение за „ураганен вятър“ беше издадено на тайванските острови Пенгу и Кинмен, където жителите бяха предупредени да се подготвят за пориви над 155 км/ч (96 мили в час).

Бурята прекъсна електрозахранването на повече от 278 000 домове в Тайван и повали стотици дървета в Каосюн.

Валежи от повече от 1000 мм (39,4 инча) бяха регистрирани в планинските източни и южни части на острова.

Повече от 200 вътрешни и международни полета бяха спрени или забавени в петък, а железопътните услуги между Южен и Източен Тайван бяха спрени.

В четвъртък ферибот потъна близо до филипинската столица Манила, след като пътници, разтревожени от силните ветрове, се втурнаха към едната страна на лодката, преобръщайки я.

Филипинската брегова охрана заяви в петък, че ще разследва защо пътническа лодка, която се преобърна в езеро близо до столицата, убивайки най-малко 26 души, е била оставена да плава, докато е била претоварена.

Властите спасиха 40 души в четвъртък, след като плавателният съд потъна при силни ветрове, което означава, че превозва много повече пътници, отколкото е предвидено, каза бреговата охрана.

Това е вторият най-смъртоносен в нацията от Югоизточна Азия тази година, след като 33 души загинаха при пожар на ферибот в южните Филипини през март.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР