Тъй като Русия твърди, че е превзела източния град Соледар

...
Тъй като Русия твърди, че е превзела източния град Соледар
Коментари Харесай

Индипендънт: Ето как изглежда лудостта на Путин за Украйна

Тъй като Русия твърди, че е превзела източния град Соледар след месеци на борби, " Индипендънт " показва какво значи това за нахлуването на Москва - и за украинците по пътя на по-нататъшно придвижване.

Единственият метод за мнозина да оцелеят в " месомелачката " на 11-месечната инвазия на Русия в Украйна е да живеят полуживот подземен.

В обсадения източен град Бахмут, надълбоко в дупките на жилищен блок от руската ера, Людмила, 47 година и Тамара, 65 година са заети да се пробват да основат някакво чувство за нормалност в мухлясалите четири стени на общинско мазе. Звукът от обстрел е приглушен вътре в постройката, таванът леко пулсира от изстрелите - страхът от попадение е непрекъснат.

Жителите на блока са построили работеща печка, с цел да готвят и да се топлят. " Ако е належащо, няма потребност да излизаме на повърхността ", споделя Людмила, облечена в две палта, до момента в който ни демонстрира фурната в сумрака. — Ще останем тук цяла зима, до момента в който свърши.

Бахмут и регионът, който го заобикаля, в това число прилежащия минен град Соледар, се трансформира в епицентър на някои от най-свирепите и кръвопролитни боеве сред съветските и украинските сили. Това е по този начин, тъй като регионът е врата за войските на Москва да навлязат по-нататък в Украйна - президентът Владимир Путин е решил да превземе целия район, прочут като Донбас, обхващащ източните райони на Донецк и Луганск.

Руското министерство на защитата разгласи в петък, че е превзело Соледар, макар че Киев оспори това и твърдеше, че боевете не престават. Ако Москва превземе и Бакмут, и Соледар, те ще управляват основни линии за доставки и ще имат платформа за нахлуване към два по-големи града - Краматорск и Славянск.

Това от своя страна може да докара до рухване на други градове в Донбас като домино и да даде на Русия надзор върху индустриалната вътрешност на Украйна, нещо, което Москва желае от 2014 година, когато нелегално анексира Крим.

Превземането на тази територия, дружно с обезпечаването на сухопътния кулоар към Крим през южния регион на Херсон, също би дало на Путин единственото нещо, което търсеше: победа на бойното поле, евентуално задоволително огромна, с цел да измъкне силите си от тази кървава война.

Людмила и Тамара са измежду най-младите, останали в Бахмут, който е имал предвоенно население от към 70 000 души и в миналото е бил по-известен със своето пенливо вино.

" Дъщеря ми отпътува със фамилията си, цялото младо потомство се изтегля ", споделя Людмила. " Само хората, които не могат да се движат, остават. Да живееш чартърен е прекомерно скъпо ".

Тамара е останала в Бахмут единствено поради осемдесетгодишните си родители.

" Баща ми споделя, че е претърпял Втората международна война и няма да си тръгне, тъй че ние сме тук ", споделя тя изрично. " Той споделя, че това е нашият дом, за какво би трябвало да тръгваме? "

Но е останало малко от Бахмут, което може да се назова дом. Според украинския президент Володимир Зеленски градът едвам се " задържа ".

Докато дребното останали поданици на Бахмут надали се осмеляват да излязат над земята, пътят оттова до Соледар е напълно с коли за спешна помощ и филантропични транспортни средства.

Десетки хиляди украински бойци бяха изпратени на фронтовите линии в Соледар и Бахмут, с цел да се изправят против бруталната и цялостна свирепост на армията на Руската федерация, нейните прокси бойци и наемници като групата Вагнер. И през последните дни наподобява, че тактиката на Кремъл да хвърля тела след тела по казуса е проработила.

Зеленски по-рано призна, че обстановката в Соледар е " сложна ", само че поддържа, че украинските бранители са спечелили повече време, като са се задържали и че Киев в последна сметка ще изгони руснаците от целия източен район.

" Всичко е изцяло разрушено, съвсем не е останал живот ", сподели президентът по време на едно от ежедневните си обръщения. " И хиляди техни хора бяха изгубени: цялата земя край Соледар е покрита с трупове на окупаторите и белези от ударите ", сподели той.

" Ето по какъв начин наподобява лудостта. "

В яростта на войната цивилни изчезват, в това число двама английски жители, Кристофър Пари, 28, треньор по тичане, и Андрю Багшоу, 48, гражданин на Нова Зеландия. За финален път са били видени да се насочат към североизточния ъгъл на Соледар, с цел да изтеглят възрастните хора в петък.

Ръководителят на Вагнер Евгений Пригожин съобщи късно в сряда, че неговите сили са разкрили тяло и разгласява фотоси на паспортите на двамата.

Приятелите им, които живеят с тях в близкия град Краматорск и се причислиха към тях в задачи за евакуация, се притесняват, че в тази полуда фронтовите линии са ги застигнали.

" Всичко се движи толкоз бързо ", споделя един съквартирант, който отхвърли да бъде назван. " Страхуваме се, че може да не са знаели къде са съветските позиции. "

Боевете на изток погълнаха и двете страни през последните седмици, като се има поради стратегическото значение - само че Русия не е не запомнила Крим на юг.
 Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е борбата при Вердюн на 21 век
Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е борбата при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве

Южният фронт

Някога единственият път за евакуация от региона на Херсон е цялостен с обгорели остатъци от коли. Това е Александровка, западно от град Херсон. Пътеки с едно платно, минаващо около пай сухопътен мост, издигащ се като гръбначен дирек от мощно минираните мочурища към морския град.

На всеки метър или малко повече унищожена кола отбелязва несполучлив опит на граждански да избяга от осеммесечната съветска окупация. Херсонска област - с нейния главен едноименен град от 280 000 души - беше една от най-значимите и най-бързи победи, на които съветските сили се радваха. До ноември това беше и последната районна столица, която Москва беше превзела.

Но откакто линиите за доставки бяха прекратени и украинците упорстваха за нахлуване през ноември, генералите на Путин подредиха евакуиране към източния бряг на река Днепър, което разрязва района на половина. Това трябваше да отбрани сухопътния кулоар към близкия Кримски полуостров, който Русия сполучливо образува от градове като Мелитопол, завладяни от февруари. Крим е дом на Черноморския флот на Путин и е свещена премия за Кремъл, откогато беше анексиран през 2014 година

Град Александровка беше освободен единствено два дни преди " Индипендънт " да стигне там, след осеммесечна окупация, само че бойците бързо реалокираха телата, които видяхме да бъдат превозени до близкия Николаев в огромни хладилни камиони.

В обезоръжаващата тишина екипи премахващи мини се залавят за работа, маркирайки всеки половин метър придвижване напред с червен спрей.

" Всички тези транспортни средства са сигнали за евентуални военни закононарушения ", споделя Дмитро Шешенко, основният прокурор на региона, чиито екипи се готвят да проверяват. Зад него екипите ни крещят да внимаваме, защото не съумяваме да видим въже, което като паяжина се люлее леко напразно. След това се появява самотна кола.

" Детето ми е на 10 години и към този момент има сива коса ", споделя Дима (не е същинското му име), 43-годишен, седнал зад кормилото. Той е деец, боец и татко на три деца, който посещава родния си град Александровка за първи път след нашествието.

Той към този момент беше изпратен на фронта, когато избухна войната, и беше безпомощен да направи каквото и да било, когато руснаците помитаха квартала му на 14 март.

" Семейството ми едвам се измъкна. Хората бяха разстрелвани. Много хора починаха и военни, и цивилни ", прибавя той с обезсърчение. " Тогава руснаците бяха толкоз бързи, че не можахме да създадем нищо ".

Казва, че къщата му е една от първите разрушени.

" Не усещам нищо. скован съм. Всичко е изчезнало. Единственото, което ми остана, е колата. "

Обратно в Херсон, съветските сили са надълбоко вкопани от едната страна на река Днепър, единствено на няколкостотин метра през водата от центъра на града. Те обстрелват мощно украински позиции.

" Врагът е заел своите позиции и в бъдеще ще употребява доста повече средства за заличаване. Както руснаците постоянно вършат, те ще обстрелват ", споделя Курт, украински пълководец, чиято част беше измежду тези, които освободиха Херсон и близките региони.

Той е толкоз угрижен за свирепостта на бъдещите офанзиви, че желае цивилните да се изтеглят.

" Особено децата и дамите би трябвало да изоставен. Руските снайперисти към този момент са заели позиции, през нощта имаме огън с леко оръжие ".

Курт има вяра, че вместо да се пробват още веднъж да пресекат реката, руснаците ще се стремят да легнат още по-дълбоко на левия бряг на Днепър.

Други бойци в Херсон, с които " Индипендънт "  разговаря, признаха, че въпреки отводът от град Херсон да е позор за Путин, това не е забележителна стратегическа загуба, тъй като той " не се нуждае от това ". Опитът да задържи град Херсон единствено би обезкървил силите им, когато същинската премия е изтокът.

И по този начин за цивилните, които упорстват да останат и живеят в Херсон, те знаят, че даже по-кинетичните бойни полета да са по-далече, тук ще стане още по-кърваво.

" Те желаят да трансфорат живота ни в ежедневна бедност ", споделя Тетяна, 44 година, която със брачна половинка си Борис се редят на опашка за хранителна помощ пред градската железопътна гара в Херсон.

" Колко мъчно е да продължиш да ни обстрелваш от другата страна на реката? "

Източният фронт

Обратно в Бахмут и Соледар, бойци, украинската войска и проправителствените сметки в обществените медии започнаха да пускат непрекъснат поток от предизвикателни видеоклипове от мобилни телефони на тежко ранени украински бойци. В клиповете те упорстват, че до момента в който борбите са кървави и ужасни, те са мощни.

" Аз съм артистът Дмитро Линартович, боец от десантните войски в Соледар ", споделя един млад мъж, чието обезобразено лице е толкоз обгърнато в марля, че едвам може да приказва. Видеото е оповестено в формалния Twitter акаунт на армията.

" Помнете, че сме на дадена от Бог земя. Никога няма да бъдем пречупени ", прибавя той.

Но това не отразява действителността на място.

С рухването на Соледар близкият Бахмут може да бъде идващият, а по-късно евентуално и останалата част от района на Донбас - давайки на Путин онази избавителна, въпреки и пирова - " победа ", която той толкоз жадува.

В града възрастните поданици поддържат духа си както могат - " изплуват " над земята в редките паузи сред обстрелите.

" Надяваме се, че ще има електричество, вода и някои положителни вести ", споделя Тамара, до момента в който оглушителният тропот прекъсва изречението й.

" Надяваме се всичко да е наред. Просто се надяваме. "
 Си Ен Ен: Украинските сили напущат Соледар
Си Ен Ен: Украинските сили напущат Соледар

Това става проведено
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР