Тъй като ДеСантис се проваля, надпреварата за второто място в първичните избори на Републиканската партия е отворена отново

...
В ход е яростна битка за второто място в претъпканото
Коментари Харесай

В ход е яростна битка за второто място в претъпканото първично състезание на Републиканската партия, като кандидатите се борят за възможността да се изправят директно срещу фаворита Доналд Тръмп. Позицията, някога заемана от губернатора на Флорида Рон ДеСантис, сега изглежда по-скоро свободна за всички.

Откакто започна президентската надпревара през 2024 г., второто място в първичните избори на Републиканската партия беше желано. Традиционната мъдрост беше, че за кандидатите, които не са назовани Тръмп, една от най-ранните им цели ще бъде да станат консенсусна алтернатива на бившия президент. Преди и в първите дни на кампанията на ДеСантис изглеждаше, че той ще бъде този кандидат. Губернаторът на Флорида се радваше на солидни бойни средства за кампанията и ранните проучвания показаха, че изостава само от Тръмп, макар и с голяма преднина.

Но наскоро звездата на ДеСантис започна да избледнява. Той беше по-приглушен в сравнение с други съперници на първия републикански първичен дебат миналия месец в Милуоки и сега гласува на подобни нива като няколко други кандидати, които не са Тръмп. Ново проучване на CNN/University of New Hampshire сред вероятните първични гласоподаватели на Републиканската партия в Гранитния щат установи близка конкуренция за второто място между предприемача Вивек Рамасвами, бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и ДеСантис.

След като до втория дебат на Републиканската партия остават няколко дни, Хейли набира позиции сред умерените републиканци, според проучвания в Айова, Ню Хемпшир и Южна Каролина, и все повече се опитва да се отличава както във фискалната, така и във външната политика.

 Републиканският кандидат за президент Ники Хейли говори в кметството на кампанията в Хамптън, Ню Хемпшир, на 21 септември 2023 г. class= Републиканският кандидат за президент Ники Хейли говори в кметството на кампанията в Хамптън, Ню Хемпшир, на 21 септември 2023 г. Браян Снайдер/Ройтерс

„Нуждаем се от лидер, който ще се противопостави на демократите и републиканците“, каза бившият губернатор в петък, когато разкри икономическата си политика в реч в колежа „Сейнт Анселм“ в Ню Хемпшир. „Републиканците говорят голяма игра, но са почти толкова безразсъдни, колкото и демократите по отношение на харченето.“

Нейното силно представяне в дебата в Милуоки, особено размяната на мнения с Рамасвами, й спечели възхищението на избиратели като Том Бойър, който дойде да я види да говори в петък.

„Оценявам казаното от нея и се съгласявам с нея от все сърце“, каза Бойър пред CNN. „Харесва ми факта, че тя подкрепя Украйна, а някои от опонентите й републиканци не са. Харесвам нейния икономически план. Харесвам разсъжденията й.“

Бойър, дългогодишен жител на Ню Джърси, който се пенсионира в Ню Хемпшир, каза, че също е бил привлечен от кандидатурата на Кристи, но вярва, че Хейли има по-добър път към победата.

„Ако проблемите, които има Тръмп, го свалят малко, аз я харесвам повече от всеки друг кандидат“, каза Бойър.

Надпреварата на Републиканската партия също ще се ръководи от избиратели като Талия Флорас, която каза, че възнамерява да се откаже от регистрацията си в Демократическата партия следващата седмица в Ню Хемпшир и да стане недеклариран гласоподавател. Тя каза, че в крайна сметка възнамерява да участва в първичните избори на Републиканската партия и обмисля Хейли, Кристи или бившия представител на Тексас Уил Хърд. Тя каза, че основната й цел е да намери най-силния съперник срещу Тръмп.

„Абсолютно“, каза тя. „Ще подкрепя кандидата, който потенциално може да забави или спре Тръмп.“

Надявайки се на спъване

Не е нечувано всеобхватната тема на първичните президентски избори да е за един последователен фаворит и въртяща се врата от алтернативи. В цикъла от 2012 г. Мит Ромни се радваше на фаворит, но главният му съперник се промени по време на първичните избори. В един момент това беше Нют Гингрич. В друг момент изглеждаше, че Рик Пери е най-голямата заплаха за Ромни. В още един момент това беше Рик Санторум. Този цикъл се очертава да бъде подобен на този, каза Кайл Плоткин, ветеран стратег на републиканската кампания.

„Всеки ще получи втори поглед, за да бъде на второ място“, каза Плоткин.

 Бившият президент Доналд Тръмп говори по време на срещата на високо равнище Pray Vote Stand, петък, 15 септември 2023 г., във Вашингтон. Бившият президент Доналд Тръмп говори по време на срещата на високо равнище Pray Vote Stand, петък, 15 септември 2023 г., във Вашингтон. Хосе Луис Магана/AP

За голяма част от останалата част от полето това е голяма част от хазарта при надпреварата срещу Тръмп на тези първични избори. Въпреки множеството обвинения и отказа да участва в първите два републикански президентски дебата, преднината на Тръмп в социологическите проучвания над останалата част от полето само нарасна и той се радваше на неочаквани приходи от набиране на средства. Независимо дали го признават или не, други кампании залагат, че някакво непредвидено събитие ще попречи на инерцията на бившия президент, каза Дейвид Ърбан, бивш старши съветник в кампанията на Тръмп през 2016 г. и сътрудник на CNN.

„Мисля, че всеки един вид гребе с лодката си в тази посока, надявайки се, че в даден момент ще има спънки. Че по някакъв начин, на някое място по пътя, бившият президент се спъва и след това бива съборен от коня, а след това някой друг е следващият. Позиционирането да бъдеш следващият е най-доброто нещо, на което можеш да се надяваш в този момент“, каза Ърбан. „Никой не затваря празнината. Празнината не е затворена. И така, тъй като тази празнина не е затворена, тезата за „Ще бягам, за да бъда първи“ - добре, бягането, за да бъда първи, не работи. Не работи. Не се играе. Така че бягането да бъдеш втори изглежда е следващото най-добро нещо. И това е всичко, което можете да направите.

Засега не е ясно какво би било това препъване. Тръмп изглеждаше неподатлив на последствията от тактическите пропуски, които другите кандидати преживяха. Това оставя дебатите като ключови моменти за пробив за останалата част от полето, твърди републиканският стратег Брет Достър.

„Мисля, че кампанията на ДеСантис направи всяка нова грешка, която бихте могли да направите за кандидат за президент, но той все още е този, който трябва да победи сред кандидатите, които не са Тръмп, поради фактора пари“, каза Достър. „Мисля, че предстоящият дебат ще бъде интересен, защото изглежда, че може да има по-малко поле. И мисля, че това ще бъде решаващ момент за (бившия вицепрезидент Майк) Пенс или Вивек, или Ники Хейли да направят своя ход.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР