Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в

...
Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в
Коментари Харесай

Татяна Лолова: Простих на мама, че ме напъди от вкъщи

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 година в София, губи татко си едвам 15-годишна. Майка ѝ е украинка, а баща ѝ Желязко е счетоводител.

Той мечтае тя да стане лекарка, само че сцената е като магнит за Татяна. След кончината на татко й, майката се дами наново. Двете имат много сложни връзки и актрисата даже е изгонена от вкъщи си. Отглежда я лелята.

Отиде си от този свят два месеца откакто отпразнува своя 87-и рожден ден.

„ Простих на мама, че ме напъди от у дома след едно счепкване преди години. "



"Простила съм й и за шамарите, които ми е удряла, само че го е правила постоянно за положително. Не виждам щета от това, станах човек. Така е трябвало да се случи. Вече пребивавам в естетика със себе си и най-важното е, че с изключение на фамилията изкуството единствено ме интересува, нищо друго ", признава след години звездата на българския спектакъл. Неотлъчно е до родителката си, когато тя се разболява от рак и е призната в софийска болница.

„ Ходех. Хранех я. Изнасях подлогите. Миех я. Говорих й утешителни думи “, споделя актрисата.

Майка й си отива, когато тя е едвам на 25 години. В момента, в който издъхва, щерка й играе "Дървеница " в Сатирата.

Лолова приключва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва дружно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни артисти.

В края на 2018 година тя загуби обичания си брачен партньор Светослав Светославов-Славето. Двамата са дружно от 55 години.

Тя бе неутешима след загубата, само че през днешния ден се събра с него на небето. Той е дълготраен театърмайстор и двамата се срещат около работата си. Едно столче, което той преднамерено разхлабва, с цел да “потъне” актрисата, е формалният мотив двамата да се видят по различен метод. И да схванат, че това е обич, макар че актриса към този момент е омъжена за съкварталец, който я обожава. Следва бракоразвод и тя заживява със Славето, от който има наследник.

Той пък я подарява с двама внуци. “Така ме разтапя мисълта, че със Славето създадохме Савата, а той ни докара снахата Нели, с цел да ни дарят те двамата със Савичката и Матео “, написа в автобиографията си актрисата. Единственият й наследник се ражда в седмия месец, а Славето се надява те да имат цели 10 деца. Винаги приказва почтено за функциите си и персоналния си живот и даже не крие, че е първата българка, която е понижила огромния си бюст. Не обича да дефинира коя е обичаната й роля, може би тъй като те нямат чет и брой. Играе в 45 кино лентата и стотици постановки.



Започва кариерата си в театъра в Русе, а най-дълго се задържа в именитата Сатира, където дели сцената със Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев. Тя е последната този именит състав на театъра, дал на българската комедия толкоз доста.

"Изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа! Животът й мина, блажен с голям актьорски гений, белязан с любовта на няколко генерации фенове и всички хора, които са имали щастието персонално да се допрян до нея! Сбогом, Таня! ", изплакаха болката си сътрудниците й от Сатирата.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР