ТАСС бе упълномощена да заяви, че е починал първият човек

...
ТАСС бе упълномощена да заяви, че е починал първият човек
Коментари Харесай

Случайност спасява Алексей Леонов да не загине в един ден с Гунди и Котков

ТАСС бе упълномощена да съобщи, че е умрял първият човек в Космоса.

Не, това не е първият космонавт Юрий Гагарин, който си отиде от този свят преди над половин век (на 27 март 1968 г.), а първият човек, който е излязъл в открития Космос - Алексей Архипович Леонов.

Прави го на 18 март 1965 година към час и половина след изстрелването на ракетата “Восход-2 ” с пълководец Павел Беляев и Леонов като бордови инженер.

За излизането отвън кораба се употребяват шлюзова камера и въже с дължина 5 метра и половина.

Леонов е в специфичен скафандър с вентилация и в допълнение налягане
Именно това поражда голям проблеми - при опита да се прибере в камерата Леонов схваща, че скафандърът му се е надул от въпросното в допълнение налягане и той не може да мине назад през отвора.

Налага се космонавтът два пъти да понижава налягането, след което в нарушаване на инструкциите да влезе в модула с краката напред и едвам вътре да се обърне.

Пребиваването му в открития Космос трае 12 минути и 9 секунди. Пулсът му скача над 140, температурата - над 39 градуса, пот залива очите му.

Пак Леонов е първи и в нещо друго - първото интернационално здрависване в Космоса, тъй като е пълководец на руския екипаж на кораба “Союз-19 ”. Именно той реализира скачването с американския “Аполо ” на 15 юли 1975 година, след което двата екипажа - Леонов с бордовия инженер Валерий Кубасов, и американският в състав Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън, отварят междинния люк и се събират.

Пръстът на ориста в този полет е повече от явен - четири години по-рано Алексей Леонов е назначен за пълководец на екипажа на “Союз-11 ”, като бордови инженер отново е Валерий Кубасов, а авиатор изпитател - Пьотър Колодин. Малко преди старта обаче здравната комисия отзовава Кубасов поради проблеми със здравето - на рентгена виждат някакво мрачно леке в единия от белите дробове. По-късно се оказва, че водачът просто е имал алергия към някакво растение в местността, където екипажът се е готвил.

На тяхното място изхвърчат Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. При завръщането на Земята корабът изгаря в атмосферата и тримата умират.
В същия ден - 30 юни 1971 година, в автомобилна злополука на прохода Витиня край София умират известните български футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Комунистическата власт е вбесена, че погребението на футболистите е доста по-посетено от поклонението пред портретите на руските космонавти в посолството на Съюз на съветските социалистически републики, което води до оставката на тогавашния вътрешен министър Ангел Солаков, изтъкнат левскар.

Алексей Архипович Леонов е роден на 30 май 1934 година в село Листвянка на Тисулския регион от Кемеровска област в многодетно семейство. Баща му е бил ръководител на селсъвета, репресиран през 1936 година, само че оправдан 3 години по-късно. Майка му Евдокия е учителка, а през 1947 година фамилията се мести в Калининград.

През 1957 година Леонов приключва Чугуевското военно-въздушно учебно заведение в Харков (сега Украйна), две години по-късно става боен водач, а през 1959 година е причислен към руските войски в Източна Германия. В отряда на космонавтите е включен през 1960 година, като е измежду 20-те претенденти за първия в историята полет в Космоса, за който е определен Юрий Гагарин.

Освен с първото излизане в открития Космос и ръкостискането с американците Алексей Леонов е прочут и с други любопитни обстоятелства. Например той е бил в колата, по която стреля на 21 януари 1969 година младши лейтенантът от Съветската войска Виктор Илин, който мисли, че в нея се вози тогавашният общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев.

Всъщност в автомобила ЗИЛ-111 са космонавтите Алексей Леонов, Валентина Терешкова, Андриян Николаев и Георгий Береговой. Последният седи до водача и поради външната аналогия с Брежнев е помислен от атентатора за търсената цел. От изстрелите е погубен водачът Иля Жарков, а Илин е арестуван, съден и приет за неуравновесен. В медиите излиза версията, че е желал да убие точно космонавтите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР