ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва

...
ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва
Коментари Харесай

Токът може да поскъпне с 50% още догодина

ТАСКО EРМЕНКОВ по специалност е икономист. През 1981 година приключва Московския институт за интернационалните връзки, а през 1984 година - Военна академия " Г.С. Раковски " със златен орден. Доктор е в региона на техническите науки. Награден е със златен орден от Техническия университет в София. През 2003 година става изпълнителен шеф на Агенцията по енергийна успеваемост. Народен представител от Българска социалистическа партия в няколко Народното събрание. Член на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия и ръководител на Енергийния съвет на партията. /> " Има задължения, поети тайничко, скритичко, единствено с цел да бъдат изпълнени условия за влизане в еврозоната "

    - Набързо бяха пуснати за публично разискване измененията в Закона за енергетиката, свързани с освобождението на цените на тока за битовите консуматори - значими за хората промени. Защо толкоз се бърза, господин Ерменков?
    - Освен, че бяха пуснати с къс период, бяха пуснати и тъкмо във времето, в което всички институции са в летен отпуск. Това основава усещането, че се бърза този законопроект да бъде вкаран по допустимо най-тъмния метод. За да не могат да се оценят нездравословните последици, които ще има за елементарния човек в България. Една от аргументите с този законопроект да се бърза и той да бъде прекаран през Народното събрание, е това, че държавно управление пое уговорката България следващата година да влезе в еврозоната. Това значи, че тази година би трябвало да имаме до 3% бюджетен недостиг. За да се реализира подобен недостиг, би трябвало да се съкратят разноските. Това може да стане като заложените средства за финансови разноски не бъдат изпълнени до края на годината. И второто е да се усилят приходите в бюджета, като едиственият метод, по който това може да стане, е като получим съответния транш по Плана за възобновяване.
    - Обвързват измененията с парите от проекта.
    - Бързат, с цел да получат 1,4 милиарда лева в бюджета, с които доходи плюс съкратените разноски по финансовата стратегия, да покрият нормите за влизане в еврозоната - бюджетен недостиг до 3%. И както всичко при десни държавни управления у нас, нещата стават на гърба на елементарните жители.
    - Какво се планува в закона и по какъв начин ще се отразят тези промени на хората?
    - В законопроекта се планува Комисията за енергийно и водно контролиране да няма право да образува така наречен енергиен микс за контролирания пазар и всичко това да става на борсата. Сега КЕВР дефинира квоти на съответните производители за ток, който да отиде на контролирания пазар, посредством НЕК като публичен снабдител. Примерно някъде към 4 тераватчаса е за атомната централа, към един и половина тераватчаса са от водноелектрическите централи и така нататък И по този начин цената на микса се получава някъде към 150 лева за мегаватчас. Докато цената на борсата, в случай че си купуваме от крайните доставчици, е 250 лева Веднага има едно качване на цената на електрическата енергия, единствено от това, че няма да има контролиран пазар с установяване на квоти от КЕВР. Това на процедура ще докара до спомагателни разноски за битовите консуматори за общо към 1,4 милиарда лева Забележете какъв брой тъкмо съответствува тази сума с предстоящите пари по Плана за възобновяване. В същото време с 1,4 милиарда лева ще се вдигне цената на бита за електрическа енергия.
    - Това е общата сума, която ще платят в допълнение за година битовите консуматори?
    - Това е на годишна база. И значи, че или би трябвало всички жители да платят тези пари, които не са по никакъв начин малко - цената на електрическата енергия ще се вдигне сред 50 и 70%, или под някаква форма би трябвало да се намерят средства във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", от където да бъдат обезщетени потребителите. Но не е ясно от къде би трябвало във фонда да дойдат тези пари, това в законопроекта го няма. Другото е, че се отстранява ролята на публичен снабдител на НЕК. В законопроекта обаче е написано, че се отстраняват думите " публичен снабдител ". Има обаче още един публичен снабдител - " Булгаргаз ". Ако препоръчаните промени останат в този тип, това ще касае и " Булгаргаз ". И той към този момент няма да бъде публичен снабдител, което ще докара до спомагателни турболенции на газовия пазар и до покачване на цената на газа за бита.
    - Значи се задава повишаване, с изключение на на тока, и на газа?
    - Да, и на тока, и на газа. " Булгаргаз " към този момент няма да е централната точка за доставяне на дребните потребителите с газ, на всички тези, които имат контракти с сдружението. Нещо повече - тук се намесва и контракта с " Боташ ". В него има доста забавни неща. Хубаво е, че беше подписан и с него турската страна ни даде достъп до тяхната газопреносна мрежа, с цел да можем да пренасяме газ от терминалите им до България. Но ние, както ще пренасяме газ през турската страна, сме разрешили и същото количество " Боташ " да има право да внася в България. И тук нещата опират до това дали " Боташ " няма да опита да измести " Булгаргаз " от вътрешния пазар. Дали това не е една от задачите, които се преследват с премахването на ролята на публичен снабдител в закона. Още нещо притеснително има в законопроекта и това е, че на КЕВР се лишават опциите да дефинира и да следи за оперативните разноски на крайните доставчици. Оперативни разноски, разноски за баланс, разноски за невъзвръщаеми загуби и така нататък Отваря се необятно вратата на крайния доставчик да си написа каквито желае оперативни и други разноски и това да влезе в сметката на жителите.
    - Имате предивид ЕРП-тата?
    - Да. Защото както е написан законът, естествено ще се получи, че вместо да имаме публичен снабдител, ЕРП-тата ще играят тази роля. Но без да има държавен надзор по какъв метод ще бъдат образувани цените. Независимо от това, че в законопроекта е планувано, че цените на тока би трябвало да бъдат по себестойност, няма по какъв начин да бъде избрана себестойността на електрическата енергия за битовия консуматор, тъй като тя съставлява доста дребна част от общото ползване и продажби. И не можеш да разделиш себестойност на огромните консуматори и себестойност на дребните консуматори. Познавайки българската реалност и знаейки по какъв начин скочиха цените на тока за бизнеса в спешните интервали, поради повишаването на западните пазари, това ще стане и с битовите консуматори. Има задължения, които са поети тайничко, скритичко във връзка с Плана за резистентност, единствено с цел да бъдат изпълнени условия за влизане в еврозоната.
    - Премиерът Денков и пред медиите, и от Народното събрание уверяваше, че държавното управление няма да разреши повишаване на тока за битовите консуматори. Може ли той да подсигурява това?
    - Първо, не е работа на държавното управление да дефинира цената на тока. Правителството няма такива пълномощия. За това има КЕВР. За да е самостоятелна тази комисия, членовете й се избират от Народното събрание, а не се назначават от Министерския съвет, както беше по-рано. За да няма тъкмо тези опити държавното управление да дефинира цените с политически задължения. Или най-малкото да заявява, че ще ги дефинира.
Второто - методът, по който този закон ще действа, в случай че не бъдат изменени всички тези неща, които изброих, няма по какъв начин да не се покачат цените на тока за битовите консуматори. И те наложително ще скочат най-малко с 50%, в случай че не се намерят 1,4 милиарда лева, които да влезнат във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". И още нещо, което е неуместно, че желаят всичко това да се случи от 1 януари 2024 година Заложено е да стане по средата на ценовия интервал, който е от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година А те по средата на интервала (1 януари) сменят разпоредбите за ценообразуване. А в случай че отпадне и публичния снабдител на газ, нещата се трансферират автоматизирано и на газовия пазар.
    - Нека уточним. Твърди се, че пазара ще се либерализира последователно в границите на няколко години. Очаквате цените за скочат с 50% през 2026 година или още от следващата година?
     - Моментът, в който се отстранен пълномощията на КЕВР, а това се възнамерява за януари 2024 година, няма да има кой да дефинира квотите за произвеждане на електрическа енергия, всичко ще се закупува на борсата по борсови цени. Не от 2026 година, а от последваща година при по този начин написан закон без да се съобразят с тези забележки, цената ще скочи незабавно.
    - Това което видяхме с цените на тока за компаниите, ще забележим ли и при битовите консуматори?
    - Да, наложително. Но в още по-тежък вид, тъй като към този момент цените непосредствено ще ударят хората. В закона е планувано някъде до края на годината да се дефинират критериите за енергийно небогати, уязвими консуматори, които да подлежат на подкрепяне. Но като знам с какви темпове това се дефинира от 2017 година насам, мощно се тормозя, че до края на годината и това няма да се случи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР