Търсим дипломатически начини за деескалация на напрежението с Русия, заяви

...
Търсим дипломатически начини за деескалация на напрежението с Русия, заяви
Коментари Харесай

Украинският посланик: Очакваме България да ни подкрепи с декларация за членство в ЕС

" Търсим дипломатически способи за деескалация на напрежението с Русия ", съобщи украинският дипломат у нас Виталий Москаленко в изявление за Нова телевизия. Той установи, че Украйна и Русия са в положение на война от 2014 година още. Дипломатът прикани страната ни да излезе с безапелационна декларация за участието на Киев в Европейски Съюз.

" Българското държавно управление, до каква степен всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Както и признаването на Украйна в границите на интернационалните граници...на НАТО и Европейски Съюз. Вижте какво, в това отношение аз бих желал да кажа едно такова нещо - същинските другари на Украйна преглеждат нашата страна не през призмата на Руската федерация, а като самодостатъчна, демократична и самостоятелна страна. Която има свои упоритости и планове да бъде пълновръстен член на европейското съобщество. Както и на евроатлантическотo съобщество. И да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел, бих се изказал нагледно. Мисля, че позицията на България e цялостна поддръжка на територилната целокупност и независимостта на Украйна ", сподели изключителният и пълномощен дипломат на Украйна в България Виталий Москаленко.

" В страната ни има многохилядна българска историческа диаспора, преживаваща на територията на Украйна в Бесарабия, в Таврия, в Донбас. Къде ли не има в Украйна на всички места българи, които живеят. И те са лоялни жители и патриоти на своята украинска татковина ", акцентира посланикът.

И добави: " По отношение на България, в практическа повърхност, ние бихме желали да получим поддръжка по следните посоки. Например - нашият президент е инициирал с подписването на президентите на европейските страни тъй наречените Декларация за европейската интеграция. За признание на желанието на Украйна да бъде интегрирана в Европейски Съюз час по-скоро и по-ефективно. И към този момент сходен вид декларация подписаме със 7 страни - Полша, Прибалтийските страни, преди по-малко от месец Словения подписа. Една такава декларация се намира и в България. Сега обсъждаме текста на такава декларация. И аз мисля, че може да бъде подписан този документ сред двамата президенти. Желателно е, колкото допустимо по-бързо ".

По отношение на ескалацията на напрежението по границите на Украйна Москаленко акцентира, че страната му е на ръба на война от лятото на предходната година.

" Когато Русия стартира да струпва войските си по границата на Украйна. Ако би трябвало да сме по-точни. Всъщност обитаваме с Русия в положение на война от 2014-та година. Поне ние като страна и дипломати в Украйна, вършим всичко допустимо да предотвратим това вероятно сгъстяване на Руската федерация. И имаме много сериозна поддържка на интернационалното съобщество - на Съединени американски щати, НАТО, на Европейски Съюз ".

По думите му се търсят всевъзможни дипломатически способи за деескалация.

" Ние сме на ръба на война от лятото на предходната година. Когато Русия стартира да струпва войските си по границата на Украйна. Ако би трябвало да сме по-точни. Всъщност обитаваме с Русия в положение на война от 2014-та година. Поне ние като страна и дипломати в Украйна, вършим всичко допустимо да предотвратим това вероятно сгъстяване на Руската федерация. И имаме много сериозна поддържка на интернационалното съобщество - на Съединени американски щати, НАТО, на Европейски Съюз ", уточни той.

Москаленко добави: " Сега това обострене или опция за широкомащабно навлизане в Украйна пристигна до последна позиция. Вижте какъв брой повече от 120 хиляди съветски бойци са съсредоточени по границите на Украйна. Крим, окупираният и анексираният, незаконно от путинска Русия. Претъпкан с оръжия ".

Според дипломат Москаленко Украйна би трябвало да бъде готова при положение на експанзия и да даде заслужен отговор. " А преди този момент да вършим всичко допустимо да я предотвратим, както споделих преди този момент. Това е интернационално давление. Това са наказания ".

Той изброи и аргументите за ескалацията на напрежението сега: " От една страна да речем вътрешната обстановка в Русия, ситуацията на Путин, на съветското държавно управление. Икономическите компликации. Политически, проваляне на рейтинга, на Путиновия рейтинг, унищожаването на опозицията. Състоянието на тъй наречените обсада, в която се намира Русия. Това бих споделил е едно следващо обостряне на имперската упоритост от страна на РФ, която е провокирана от незвъможност да приведен ред в личния си ден и да се прояви по някакъв метод на интернационалната сцена. Това се изразвява и в хакерски атаки и в токсична агитация, която чуем от съветските екрани и вестниците. Която се лее като мръсотия от съветските и публични, полуофициални и даже малко такива останали опозиционни вестници ", уточни Москаленко.

По отношение на енергийната сигурност на Киев, ако Москва спре доставките на газ посланика акцентира: " Русия го спираше, в случай че си спомняте нееднократно. Това е непрекъсната тяхна тактика. И тактичност. И освен във връзка с Украйна, на цяла Европа. Дайте да погледнем на " Северен поток 2 ". Това е чист вид на енергетичеко оръжие, което е предопределено за дейно потребление в битка с целия европейски континент. Както прочее и " Южен поток " и " Турски поток " и всичките тия потоци, които са измислени от Русия, с цел да обиколят Украйна и с цел да политически въздействат върху своите европейски тъй наречените сътрудници. Ако спрат газта - тогава ще търсим други разновидности за приемане на газта. От други страни - да речем от Азербайджан. Втечненият газ също по този начин може да бъде получаван и от преко Полша и други вероятни разновидности ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР