Търсенето на злато за инвестиционни цели се повиши с 80

...
Търсенето на злато за инвестиционни цели се повиши с 80
Коментари Харесай

Търсенето на злато за инвестиции подскочи с 80%

Търсенето на злато за капиталови цели се увеличи с 80 % през първото тримесечие на 2020 година, демонстрират данни на World Gold Council. Общото търсене, което включва монети, кюлчета и ETF, доближава 4-годишен връх от 539,6 метрични тона. Цифрата включва притока на 298 метрични тона към основаните в злато индексни фондове, до рекордните 3 185 метрични тона за тримесечието.

Общото търсене на злато през първото тримесечие е 1 083,8 метрични тона, покачване от 1% по отношение на същия интервал на предходната година. Очаквано, пандемията е най-големият фактор, който въздейства върху търсенето и цените на скъпия метал.

Данните демонстрират, че вложенията в кюлчета и монети понижават до 241,6 тона (6% спад на годишна база) поради 19% срив в търсенето на кюлчета (до 150,4 тона). Повишеноето с 36% до 76,9 тона търсене на монети не съумява да компенсира регистрирания спад.

Търсенето на скъпия метал като метод за предпазване на стойност в интервал на рецесията увеличи цената до 8-годишен връх. Във валута, покупките на капиталово злато доближават $55 милиарда за интервала, невъобразим от пролетта на 2013 година връх.

Без изненада, търсенето на бижута страда изключително доста от рецесията, като спада с 39% на годишна база до рекордно дъно от 328,5 тона. Китай, най-големият пазар, регистрира спад от 65%. Търсенето на злато за производството също понижава до рекордно ниско равнище от 73,4 тона, спад от 8%.

Централните банки не престават да купуват обилни количество, само че въпреки всичко покупките спадат с 8% до 145 тона. Очаква се понижаване през идващото тримесечие, откакто и Русия съобщи, че ще спре краткотрайно програмата.

Вирусът сътвори проблеми и на добива, като той понижава до 5-годишно дъно от 795,8 тона, или с 4%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР