Търсенето на сезонна заетост в чужбина крие рискове от попадане

...
Търсенето на сезонна заетост в чужбина крие рискове от попадане
Коментари Харесай

Инспекцията по труда напомня правилата за безопасно започване на работа в чужбина

Търсенето на сезонна претовареност в чужбина крие опасности от попадане в лъжливи схеми, заради което със стартирането на дейното набиране на работна мощ ИА „ Главна ревизия по труда “ обичайно припомня правата и отговорностите на служащите и работодателите. 
Законодателството планува изпращането на служащи и чиновници  да се базира наложително на писмен документ. Според метода на изпращане той може да бъде трудов контракт, акт на изпращане, съглашение за командироване, посреднически контракт. В документа наложително се показват уговорените условия на труд и заплащане в сходство със законодателството на приемащата страна - размерът на главното и на спомагателните трудови възнаграждения; изискванията за полагане на ексклузивен и на нощен труд и размерът на заплащането им; продължителността на работния ден и работната седмица, както и на дневната, междудневната и седмичната почивки; дните на формалните празници; размерът на платения годишен отпуск; изискванията за жилищно настаняване на служащия или служителя; други финансови условия на командироването или изпращането (пътни разноски, квартира и др.). Във всички случаи устроените на работа лица следва да бъдат известени документално за минималните условия на труд в приемащата страна (в която ще се поставя трудът).
Сред най-сигурните знаци за допустима машинация са настояването кореспонденцията да се води онлайн или по телефон, както и отводът от директен контакт на предлагащия претовареност с търсещия работа или уговаряне на срещи отвън офис. Друг сигнал е, когато от хората, търсещи работа в чужбина, се изискват авансово такси и други заплащания. При изпращане посредством командироване, сигнал за машинация е, когато работодателят работи като така наречен „ пощенска кутия “, т.е. не развива забележителна идентична активност в България, а подписва трудови контракти с лицата само с цел да ги изпрати зад граница.  По план „ Контрол на командированите лица “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, Инспекцията по труда сътвори въпросник за самокритика, благодарение на който може да се ревизира дали командироването има белези на недействително. Той е наличен на единния народен уеб страница https://postedworkers.gli.government.bg/ по отношение на командироването на служащи, поддържан от Агенцията. 
Ако заминаването е посредством компания медиатор, търсещият работа би трябвало да има подписан посреднически контракт с нея и да потегля от България със подписан трудов контракт на понятен за него език с работодателя, при който ще работи в приемащата страна. Най-често се оферират контракти на двата езика – на български и на страната, в която ще се поставя трудът.
Фирмите медиатори и предприятията, които обезпечават краткотрайна работа (ПОВР) подлежат на наложителна регистрация, с цел да упражняват своята активност по устройване на работа в чужбина според условията на законодателството. Списъците на лицензираните медиатори и ПОВР са налични на уеб страницата на Агенцията по заетостта https://www.az.government.bg/intermediaries/ Работници зад граница могат да бъдат изпратени и от шеф като командировани лица в границите на даване на услуги. В този случай трудовият контракт е с командироващия шеф. Условията на труд при командироването се разказват в съглашение, което се подписва сред работодателя и командирования служащ. 
При изпращане от ПОВР служащият би трябвало да получи образец от трудовия контракт, подписан с предприятието, осигуряващо краткотрайна работа, и копие от регистрацията му в Национална агенция за приходите. Самото изпращане в предприятието ползвател се прави с писмен акт. В него се показва датата на явяване в предприятието ползвател, точният му адрес, мястото на работа, работното място, наименованието на длъжността и характерът на работата, както и длъжностното лице, при което следва да се яви служащият или служителят. Актът се връчва на служащия или служителя против автограф не по-късно от един работен ден преди датата, избрана за постъпването му на работа в предприятието ползвател, като се отбелязва датата на връчването му.
При нарушени трудови права Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ може да сезира органите в приемащата страна. Необходимо е контролните органи да разполагат с данните за работодателя, при който ще поставят труд, и за обекта, където се работи.  
На уеб страницата на Инспекцията по труда https://www.gli.government.bg/bg, в секцията „ За работодатели и работещи “, е оповестена потребна информация за работа в Европейския съюз, както и за изискванията на труд и живот в страните членки. Подобна информация е налична и на единния народен уеб страница по отношение на командироването на служащи https://postedworkers.gli.government.bg/bg/ Той се поддържа от Инспекцията по труда
В уеб страницата на EURES мрежата https://eures.ec.europa.eu/index_bg се разгласяват разгласи от тествани работодатели на територията на Европейския съюз, с изключение на значима информация за изискванията на труд.
За българите, работещи в чужбина Главната ревизия по труда поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и подпомагане в границите на работното време. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР