Търсенето на извънземна цивилизация е на път да се разшири

...
Търсенето на извънземна цивилизация е на път да се разшири
Коментари Харесай

Над 1 милион нови звезди ще бъдат обект на търсене на извънземен живот

Търсенето на извънземна цивилизация е на път да се разшири доста. Инициативата Breakthrough Listen разгласи ново съдействие с обсерваторията MeerKAT в Южна Африка. В рамките на него повече от 1 млн. близки звезди ще станат обект на търсене на техносигнатури - евентуални доказателства за извънземен разсъдък.

С включването на тази невероятна обсерватория, която е най-големият радиотелескоп в Южното полукълбо, броят на задачите ще се усили близо 1000 пъти. Благодарение на съдействието сред екипа на Breakthrough Listen и инженерите на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) телескопът, който се състои от 64 антени, ще дава данни съвсем 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в продължение на две години. 

" Много съм разчувствана, че ще мога да организирам търсене на техносигнатури благодарение на един от най-чувствителните телескопи на света ", споделя в доктор Чери Нг, теоретичен помощник по плана Breakthrough Listen за MeerKAT.

" Ще ни отнеме единствено две години, с цел да претърсим над един милион близки звезди. MeerKAT ще ни даде опцията да открием предавател, наподобяващ най-ярките „ радиофарове “ на Земята, на разстояние до 250 светлинни години в режим на рутинно наблюдаване. "

Това търсене ще добавя настоящата работа, осъществявана с телескопа „ Грийн Банк “ (GBT) в Съединени американски щати, телескопа „ Паркс “ в Австралия и други телескопи по света. При програмата MeerKAT обаче астрономите ще бъдат улеснени доста, защото за разлика от GBT и “Паркс “, тук няма да се постанова непрекъснато пренасяне на антената.

" MeerKAT се състои от 64 чинии, които могат да следят 50 пъти по-голяма повърхност от небето, в сравнение с GBT може да види едновременно ", изяснява основният откривател на Breakthrough Listen доктор Андрю Симион.

" Такова огромно зрително поле нормално съдържа доста звезди, които съставляват забавни цели за техносигнатури. Нашият нов суперкомпютър ни разрешава да комбинираме сигналите от 64-те чинии, с цел да получим сканиране на тези цели с висока резолюция и отлична сензитивност, без това да повлияе на проучванията на други астрономи, които употребяват масива. "

Една от първите цели, които обсерваторията ще следи, е позната: Проксима Кентавър е най-близката до Земята звезда с две планети в обитаемата зона и от дълго време се счита за мощен претендент за евентуален живот.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР