Тържествено бе открито днес Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски в

...
Тържествено бе открито днес Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски в
Коментари Харесай

Военновъздушното училище в Долна Митрополия отново отвори врати

Тържествено бе намерено през днешния ден Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия.
На церемонията участва президентът Румен Радев. Днешното събитие е честен акт на възобновяване на гордия български авиационен дух и достолепие. То е деяние, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни експерти, на нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация, съобщи президентът и висш главнокомандващ в тържеството си слово.
Президентът напомни напъните на няколко генерации авиационни командири и цялата авиационна общност за възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение след отхвърлянето на плана през март предходната година, което докара и до решителната интервенция на президентската институция. Днес съм задоволен, че макар изгубеното историческо време, празните обещания, безхаберието и съпротивата, със систематичния напън на авиационната общност възобновяване на висшето учебно заведение е реалност. Това е образец, че всички институции и виновни фактори сме длъжни да работим дружно, когато идеята е бъдещето на България, уточни Радев.
По думите на президента този ден е отдаден на бъдещето на българската авиация и нация, тъй като поставя завършек на голяма неправда – закриването преди 18 години на Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ и свеждането му до Факултет „ Авиационен “ към Националния боен университет.
В словото си Румен Радев акцентира, че учебното заведение би трябвало не просто да бъде възобновено, само че и да разгърне нова по дух и наличие активност, съответна на провокациите на бъдещето, бързото развиване на авиационните технологии и на модернизацията на Българската войска. Затова е належащо управлението на висшето учебно заведение да разполага с задоволителна автономия и еластичност да реагира на динамичните процеси с новаторски форми и способи на образование и с ориентирани към бъдещето образователни проекти и стратегии.
Очаквам от управлението освен в най-кратък период да възвърне традициите на военновъздушното учебно заведение, само че и да го трансформира в атрактивен учебен и теоретичен център, привлекателен за младите и целеустремени българи с качеството на авиационното обучение и авиационната просвета, акцентира президентът. Румен Радев посочи нуждата от дръзка визия и въодушевена и неуморна работа, с цел да може учебното заведение освен да отстои своята водеща роля във военно просветителната ни система, само че и да се утвърждава като център за подготовка на фрагменти за гражданската авиация, с потвърдена успеваемост и сигурност.
Авиация се гради с дух, разум и сърце, сподели още президентът.
Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния часовой, след което се състоя ритуалът по връчване на бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР