Тържественият пасхален концерт Мост на небесата“, провеждан с благотворителна цел

...
Тържественият пасхален концерт Мост на небесата“, провеждан с благотворителна цел
Коментари Харесай

Мост на небесата – артистична стихия сред неръкотворна красота

Тържественият пасхален концерт „ Мост на небесата “, провеждан с благотворителна цел за следващ път от арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „ Нашият дом е България “, събра стотици миряни в подножието на „ Божия мост “ до село Лиляче.
 
Природният феномен във Врачанския Балкан освен подари сцена на събитието, само че и със своето име и дух му придаде алегоричен смисъл: създаване на мост сред слово и облик, сред история и настояще, сред човешко и божествено.
   
 

 
 
 

Синтезът на артистични изяви докосна сетивата на феновете, увличайки ги в света на изкуството и дълбините на Божието слово. А природата подсети за себе си и с ветровете и късия майски дъжд, подсилвайки трагичната хубост на спектакъла.
 
Причудливият мост бе видоизменен от въздействащо художествено осветяване, откликващо на всичко ставащо, и одушевен от тържествени църковнославянски песнопения, прочит на текстове от Светото писание и слова на светци, шедьоври от класическата музика и обичани национални песни. Изпълненията на Деси Добрева, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Ансамбъл " Българе ", Класически отбор „ Кварто ” и другари, Женски хор “Нуша ” с диригент и солист Нели Андреева, Веселин Калановски, Янко Лозанов, Галя Димитрова, Пламен Пламенов Мирянов и доста други актьори и участници бяха посрещани с възходящ интерес от публиката на обрисуваната в цветове и светлини неръкотворна сцена. „ Многая лета “, " Къде си, вярна ти обич национална " и химнът на Република България, в извънредното осъществяване на Хора на БНР, превзеха сърцата.
 
 
 
 

 
 
 

„ Мост на небесата “ е умислен не толкоз като театър, колкото като групово съпреживяване и празник на сърцето. Колкото повече е въвличан индивидът през днешния ден в света на виртуалното, толкоз по-необходима му е непосредствената непосредственост на хората, на споделеното неспокойствие. Вярата и изкуството са две от пътеките, които могат да отведат до това чувство за единство и извисяване.

Присъстващите не скриха възхищението си от всеки подробност в програмата: „ Бели гълъби, изумрудено зелено, окъпано от дъжда… “, „ Сценичното осветяване е майсторско! “, „ Очаровани сме! Грандиозно замислено! “. Споделяха удовлетворението си, че това събитие им е напомнило безграничната хубост на природата и гения на сънародниците ни.

 
   
 

 
 
 

" Божият мост е алегоричен! Нека и ние създадем мостове към корени, памет и просвета, и мостове към близък. Благодаря, че бяхме всички дружно! Бъдете благословени! "  – сподели създателят, режисьор и основател на спектакъла арх. Пламен Пламенов Мирянов.

Концертът „ Мост на небесата “ се реализира с общителното подпомагане на Община Враца и с благословията на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, ще бъдат дарени за построяването на Параклис “Свети Дух ” в региона на “Божия мост ”.

Вижте галерията и преживейте този неповторим театър.

 
                                     
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР