Тържествена празнична вечер, посветена на 40-та годишнина от космическия полет

...
Тържествена празнична вечер, посветена на 40-та годишнина от космическия полет
Коментари Харесай

Тържествена вечер посветена на първия български космонавт организира РКИЦ

Тържествена празнична вечер, отдадена на 40-та годишнина от галактическия полет на първия български космонавт Георги Иванов ще се организира на 11 април 2019 година от 18:30 ч., в Голямата зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. Шипка № 34 в София.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в град Ловеч. Като възпитаник той се занимава в парашутна секция. Завършил е военното учебно заведение в град Долна Митрополия през 1964 година, компетентност - летец-инженер, водач първа класа. Бил е пълководец на ескадрила. На 1 март 1978 година Георги Иванов е определен в групата за подготовка на космонавти по програмата " Интеркосмос 2 ". На 10 април 1979 година излетява в космоса с кораба " Съюз 33 " с Николай Рукавишников. По време на полета отхвърлят главният и аварийният мотор, слизането на Земята минава по балистична траектория, в действителност в режим на свободно рухване, с огромно претоварване. Полетът продължава 1 ден, 23 часа и 1 мин.

През 1979 година Георги Иванов е почетен със званието Герой на Съветския Съюз и Герой на Народна Република България. Завършва службата си със звание генерал-лейтенант. Член е на Международната асоциация на участниците в галактически полети.

В тържественото мероприятие ще вземат присъединяване водещи български учени, работещи в региона на авиацията и космонавтиката, летци, делегация на космонавти от Руската Федерация, публични дейци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР