Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има

...
Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има
Коментари Харесай

На 15 септември: Тържества само за първолаците

 Тържества в дворовете на учебните заведения на 15 септември ще има единствено за първокласниците. Останалите възпитаници няма да бъдат поканени, с цел да няма скупчвания в обстановка на ковид. Това е към този момент разновидността за старт на образователната година.

Според специалистите точно за 1-ви клас социализацията е от извънредно значение. А и на тази възраст отдалечената форма не е използвана, това ще обрече випуска на тотална неначетеност.

За да е оптимално безвредно физическото наличие, най-лесно би било децата от 1-ви клас да се разделят на две: едната група ще се поема от главния преподавател на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат по едно и също време, само че в разнообразни пространства. Така ще се получат групи от по 11-12 деца.

Министерството на образованието и науката планува образователната година да стартира във всички учебни заведения в страната присъствено при съблюдаване на отдалеченост, стерилизация и прилагане на защитни средства.

В случай на инфектиран преподавател или възпитаник ще се следват напътствията на здравните инспекции, като не се планува затваряне на цялото учебно заведение, а единствено карантина за обособен клас, оповестиха от МОН.

Ако има повече инфектирани, може да се стигне до затваряне на учебно заведение за дните, в които се постанова да се изчакат резултати от проби и да се извърши старателна стерилизация. В такива случаи може да се превключи на отдалечено образование за няколко дни, само че единствено за съответния клас или учебно заведение.

Ако се наложи да се вършат PCR-тестове на възпитаници и учители, те ще бъдат безвъзмездни. Не е ясно обаче кой ще заплаща тези на родителите на децата от клас с възпален възпитаник.

Сред неизясните към този момент въпроси е носенето на маски или шлемове в учебните заведения. В някои страни от Европейски Съюз, да вземем за пример, към този момент оповестиха, че маските са наложителни при излизане в коридорите. Малките възпитаници ще ги смъкват на чина, огромните в някои страни обаче ще са длъжни да са с маски и в час.

За България в протоколите, които МОН и Министерство на здравеопазването приготвят, също ще бъдат изброени и спецификите за носене (или не) на маски; по какъв начин да се организират часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други.

През оставащия месец до първия звънец учебните заведения всеобщо се запасяват с подобаващи дезинфектанти.

Всяко от тях е с друга материална база, по тази причина единствено би трябвало да избере по какъв начин да провежда часовете и отдиха, тъй че да има постоянно разчистване и контактите сред децата да са оптимално лимитирани. Сред разновидностите е часовете да почват по друго време. Така ще се избегне скупчването заран на входа, ще се разминават и междучасията.

Ще бъдат препоръчани промени в наредбата за приобщаващо обучение за залагане на спомагателни благоприятни условия за наваксване на пропуснат образователен материал при насъбрани избран брой отсъствия.

Всяко учебно заведение ще получи право да избира и дали да прави действителни наставнически срещи, или те да са в отдалечена среда. При всички случаи е извънредно значимо родителите да бъдат осведомени по всички канали за това по какъв начин се трансформира образователната активност, всички прелюдия да се съгласуват с тях, написа още " 24 часа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР