Търговците, които у нас окончателно превзеха храма и това няма

...
Търговците, които у нас окончателно превзеха храма и това няма
Коментари Харесай

Щом не ви пука за земеделието, яжте картофи за 10 лв. килото и лук от Австралия!

Търговците, които у нас дефинитивно превзеха храма и това няма нищо общо с библейската трактовка, че на Велики понеделник Христос ги е прогонил от храма. Преди Великден алчните лакомници надуха цените - по самобитна нашенска традиция от години. Някакви статистици стъкмяват данни и проценти, които чиновнически регистрират, с цел да измиват ръце, само че на процедура техните доклади нямат общо с действителността на сергията и щанда. Преди време с съображение писателят Недялко Славов възкликна: " Българи ли ръководят земеделието "?!

Примерно те през зъби споделят, че оранжерийните домати скачат с 24,2 на 100 на 100 до 3,90 лв. за кг през последната седмица. Ама ние си ги купуваме по 5-6 лв. за кило. Цената на оранжерийните краставици се подвига с 4,4 % и те се купуват по 4,01 лв. за кг. Червените чушки отстъпват с 6,5 на 100 до 4,20 лв. за кг в края на седмицата. Твърдят, че картофите са по-евтини с 2,3 % и се продават по 1,29 лв. за кг, а в същото време откъм Златна Тракия с център Пловдив сигнализират, че кило пресни картофи се харчи за по 10 лв.. И тъй наречените и така нататък Накратко казано, прекупвачите оскъпяват двойно зеленчуците от производителя до сергията. Предполагам, че го вършат с най-хубави усеща, за наше здраве и благоденствие.



Нашето произвеждане гине

- не един път съм писала по тази причина, само че няма да спра да го дублирам, до момента в който политиците, които избираме да ни съставляват не чуят и не създадат нещо по въпроса. А то е да защитят родните производители уместно в Европейски Съюз.
Каква е изгодата от европейските агро дотации и за какво след 2,5 програмни интервала вместо земеделието да процъфтява, то бе съвсем унищожено? Ще изтъквам още веднъж агро експерта Красимир Кумчев, аграрни производител, агроексперт и съветник. Той бе първият номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи 40 години на полето. Красимир Кумчев има два патента - Методика за субсидиране на селското стопанство и за бутиковата ябълка. Обявеният за " Крал на ябълковото произвеждане " наскоро разгласи, че изкоренява своите ябълкови градини.



" Неравномерно е субсидирането на обособените страни членки в Европейски Съюз. Някои са си договорили по-добри условия, само че не и ние - все сме на опашката. До края на този програмен интервал, който е до края на 2027 година, прилежаща Гърция ще получи 10 милиарда евро повече като дотации от нас. При това състояние ние не можем да сме конкурентоспособни. Непрекъснато повтарях през изтеклите над 15 години: направете по този начин, че или да се изравнят дотациите за страните в Европейски Съюз, или да бъдат отстранени, тъй като те ни пречат.
Аз съм отдал целият си живот на нашето селско стопанство и настоявам уверено, че при съществуването на плодородните ни земи, слънцето, което ни огрява, водите - трите фактора за положително развиване на селско стопанство, ние без дотации можем да усилваме производството и да задоволим на 100-процента вътрешния си пазар, както и част да изнасяме.
Жалко е, че в този момент 85 на 100 от продуктите на нашата софра са импорт. Консумацията на качествена храна е в основата на човешкото здраве.Това, че българинът яде боклуците на света, води до шампионата ни в черната ранглиста за най-болната нация, с най-ниска дълготрайност на живот ".

За похлупак ще изтъквам и коментара една българка от местата, където от пустинята направиха градина, а ние тук от плодородна градина, изхранвала Европа преди, превърнахме Родината си в пустиня:

Даниела Сивкова, които са все в този прочувствен колорит:

„ В средата на 90-те години живеех в Йордания… Един ден се загледах в някакво земеделско предаване по малкия екран, в което се разказваше, по какъв начин е основана нова голяма ябълкова градина. И се оказа, че фиданките, както и опитът за развъждането им, са добити от България. И това стопаните на овощната градина го заявяваха с необикновен самоувереност - т.е., щом са български сортовете и щом е приложено българско ноу-хау, то това е гаранция за високо качество. Стана ми тъжно тогава, тъй като към този момент беше почнало унищожаването на селското ни стопанство, само че надали йорданците можеха да схванат това ново българско „ изобретение’ – самичък да си затриеш подобен сериозен бранш от стопанската система. Девер ми се чудеше, като им разказвах: Как по този начин, вика, та вие имате едни от най-богатите и плодородни почви… Е, до момента в който покрай пустинята изникваха нови овощни градини, нашите в България залиняваха и изчезваха… Красимир Кумчев беше един от дребното останали последни мохикани, които устояха,… само че до през днешния ден.
Клета, клета Българийо… какъв брой още опити и издевателства можеш да понесеш… ”.
Та да си го кажем напряко - щом не ви пука за земеделието и селското стопанство, което за България може и е било избавление, то яжте картофи за 10 лв. килото, лук от Австралия и фасул от Египет! Прав е превъзходният български публицист Недялко Славов, който преди време възкликна: " Българи ли ръководят земеделието "!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР