Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли

...
Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли
Коментари Харесай

Ще залеят ли старите коли на Европа автокъщите у нас?

Търговци регистрират сериозен растеж на вноса на остарели дизелови коли от Западна Европа към България. Заради възбраните и рестриктивните мерки за каране на остарели дизелови коли по пътищата на доста градове в Западна Европа износът им към България пораства. Всяка трета остаряла кола от износа на Италия да вземем за пример доближава до автокъщите с коли втора употреба у нас.

Докато търсенето на нови коли на дизел в Европейски Съюз понижава с 18% през предходната година, у нас то се резервира.

В момента колите на дизел, които се движат по пътищата в страната, са 1 210 000. На бензин карат 1 340 000 водачи у нас. По данни на търговците в Германия в автокъщите залежават към 350 000 коли на дизел със стандарт Евро 5 на стойност над 5 милиарда евро. Средно всеки автомобил престоява към 106 дни.

Доскоро дизелите бяха най-разпространените коли по пътищата на Италия. Заради рестриктивните мерки обаче дизелите минаха в категорията на най-нежеланите. „ Дизелът в Италия умира и това не е единствено италиански проблем, а европейски. От 2018-та доста райони тук, в Италия, не разрешиха достъпа до центъра на градовете за дизелови коли. Въпросът е къде отиват старите дизелови коли - в Близкия Изток, третия свят и Източна Европа, където законите не са толкоз строги във връзка с замърсяването ”, разяснява пред NOVA Джузепе Гамбакорта - автоексперт в Италия.

В момента 80% от вносът на коли втора употреба у нас идва от Италия. Средно за година от Италия към България се изнасят към 140 000 автомобила - като 65% от тях са дизел. „ Засега вратата към нас е отворена - няма механизми, по които да се лимитират тези коли да дойдат ”, сподели Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на коли.

Повечето от колите, които потеглят от Италия и Германия към автокъщите у нас, са остарели - на над 10-годишна възраст. „ Пак стигаме до покупателната дарба - едно възобновяване на автопарка би коствало доста средства, които за доста от българите са непостижими ”, разяснява водачът Антон Антонов.

„ И това подготвя всичките тези евтини коли, които замърсяват въздуха в Германия, да идват към България. Хората гледат да се отърват от тези коли и рано или късно ще пристигна моментът, в който ще се подаряват такива коли, защото огромна част от тях няма да могат да изоставен на личен ход територията на Германия ”, споделя Румен Дунев.

Около 60% от новорегистрираните коли през предходната година в България са на дизел. Като единствено един на всеки 10 автомобила е нов, а не втора употреба. И вносителите и производителите го удостоверяват. „ В България търсенето на дизеловия коли остава високо - обратно на търсенето в Западна Европа ”, споделя Александър Миланов от Асоциацията на автомобилните производители.

„ Продължава търсенето на дизеловите коли, защото в България няма механизъм - законов и финансов, по който да се ограничи този импорт и продажба на по-стари дизелови коли ”, разяснява и Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на коли.

Експертите не изключват и българските водачи да завоюват от европейските забрани. Ако преди половин година автомобил, отговарящ на нормата Евро 6, се е продавал за 28 000 евро, в този момент цената му в автокъщите в Германия и Италия мъчно минава 21 000 евро. „ Това, което може да се случи, е някои от тези коли, да влязат на релативно по-изгодна цена на българския пазар и това да подкрепи на някои от по-старите сегменти коли в България ”, споделя Александър Миланов.

„ Ако те дълго време стоят там, казусът с тяхната техническа поддръжка ще докара до фрапантно намаляване на цените, което ще е добре пристигнало за българските търговци. Евро 5 и 6 коли, в случай че дойдат тук, България ще си обнови автопарка, а не да го състари ”, разяснява още Цанева.

„ Въвеждат се промени във връзка с категоризацията на ПТС - ще се употребява стикер, който ще се слага на предното стъкло, който ще носи информацията за евро категорията на колата и данни за измерените замърсители от моторите. Тези стикери могат да оказват помощ на общините, които да подхващат ограничения за зони с ниски излъчвания - елементи от градове или цели градове (по сходство на Европа), които вкарват ограничавания, под даден Евро стандарт да не могат да влизат такива коли. Например по ниско от Евро 3 да не влизат. Това ще е решение на всяка община ”, разяснява Георги Михайлов от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Автомобилният превоз у нас е един от главните източници на замърсяване, само че след битовото отопление, който е най-големият извършител на наднормени равнища, главно на фини прахови частици. Автомобилният превоз е замърсител в най-големите градове на страната.

По думите на Михайлов при нас има една основна разлика от Западна Европа - това са високите равнища на азотни оксиди, които има в редица западноевропейски градове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР