Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество, в което ще участват 11

...
Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество, в което ще участват 11
Коментари Харесай

Тихоокеанското търговско партньорство се завръща и влиза в сила декември

Търговското съглашение за тихоокеанско съдействие, в което ще вземат участие 11 азиатски страни и ще понижи доста митата в района, ще влезе в действие през декември тази година, съобщи министърът на търговията и износа на Нова Зеландия Дейвид Паркър. Неговата страна дава отговор за публични задания като приемането и разпространението на уведомления, направени от членовете на пакта, написа Ройтерс.

Договореното през март съглашение за свободна търговия е най-голямото в Азия и идва сега на напрежение от търговски войни на интернационалната сцена. Сделката напредна, откакто министър-председателя на Австралия Скот Морисън публично ратифицира договорката сряда, нареждайки страната си до Канада, Япония, Мексико, Нова Зеландия и Сингапур. " Това стартира 60-дневното назад преброяване до влизането в действие на съглашението и първото редуциране на мита ", съобщи министърът на търговията и износа на Нова Зеландия Дейвид Паркър. Австралия съобщи, че съглашението ще подтиква износа на селскостопански артикули, който ще бъде на стойност повече от 52 милиарда $ (36.91 милиарда долара) тази година, макар опустошителната суша.

Първоначално договорката включваше присъединяване на Съединени американски щати, само че президентът Доналд Тръмп отдръпна страната си при започване на 2017 година Останалите страни, водени от Япония, завършиха ревизиран търговски пакт, наименуван " Всеобхватно и прогресивно съглашение за транс-тихоокеанско партньорство " (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership или CPTPP) през януари. Петте страни-членки, които към момента би трябвало да ратифицират съглашението, са Бруней, Чили, Малайзия, Перу и Виетнам.

Сделката ще понижи митата в стопанските системи, които дружно възлизат на над 13% от международния брутния вътрешен артикул (БВП) - общо 10 трилиона $. Със Съединени американски щати тя би представлявала 40%.

На съглашението се гледа и като добра вест за Япония, тъй като е метод да се балансира китайската икономическа мощност в района. " Тъй като протекционистките дейности се ускоряват в целия свят, смисъла на свободните и обективни правила от ден на ден нараства ", съобщи на конференция в Токио японският министър на стопанската система Тошимицу Мотеги. Същества вярата, че Съединени американски щати въпреки всичко ще се причисли към пакта в предстоящ миг.

Икономическият дневен ред на Тръмп, обаче, продължава да се концентрира върху Китай, а комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света демонстрира малко признаци на намаляване. Във вторник президентът предизвести, че е подготвен да наложи спомагателни мита на китайски артикули, в случай че не бъде реализирано съглашение с Пекин. Съединените щати към този момент са наложили мита на китайски артикули на стойност 250 милиарда щатски $, а Китай реагира с ответни ограничения против артикули от Съединени американски щати в размер на 110 милиарда $.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР