Търговските паркове продължават динамичното си развитие и през 2023 г.,

...
Търговските паркове продължават динамичното си развитие и през 2023 г.,
Коментари Харесай

Рекордно скъпи наеми за магазини у нас

Търговските паркове не престават динамичното си развиване и през 2023 година, когато бяха открити  11 такива на 11 разнообразни местоположения в страната - три от марката Holiday Park (Стара Загора, Хасково и Перник), Търговски парк Силистра, Разлог Ритейл Парк, Търговски център Княжево (София), Retail Park Arena - Shumen, Kaufland Retail Park (Сандански), както и по един в Димитровград, Карлово и Несебър.

С това общата отдаваема повърхност на всички настоящи търговски паркове в страната към края на 2023 година възлиза на над 501,500 кв. м, ситуирани в 58 обекта, съгласно най-новия отчет на Colliers.

Търговските центрове в огромните градове също процъфтяват като бележат рекорден растеж в представянето си от позиция на високи претовареност, посещаемост, обороти на търговците и наемни равнища. Свободните площи в откритите планове варират сред 0.1% и 5%. В резултат на мощното търсене и неналичието на предложение, наемите записват доста покачване до рекордни за последните пет години равнища, като този тренд ще продължи и през 2024 година

В София заетостта в комерсиалните центрове към края на предходната година остава доста висока, в резултат на мощната потребителска интензивност. Средното равнище на свободни пространства в откритите обекти е 2.8% - най-ниската им стойност за последните няколко години. Няма смяна в общия размер отдаваема повърхност в комерсиалните центрове през втората половина на годината, защото липсват нови планове. През този интервал усвоените пространства в този вид формат в София са към 8,500 кв. м, а за цялата година – съвсем 19,000 кв. м.

Незаетите площи на бул. „ Витоша “ записват спад до малко над 1%. След като през 2021 година търговците, опериращи в секторите Мода и Заведения, бяха с по 28% дял от площите на основната комерсиална улица, през миналата година бранш Мода затвърди позициите си до 37%, а делът на заведенията се сви до 24%.
 istock istock
Пловдив остава водач по брой търговски паркове с общо 6 функциониращи с над 70,200 кв.м. отдаваема повърхност. Усвоените пространства в комерсиалните центрове в града под тепетата за цялата година са над 3,500 кв. м., като съвсем половината са заети от търговци в бранш Мода, следвани от магазини за храна с 13% и Заведения с 10%. През миналата година новите наематели по основните търговски улици на Пловдив заемат 7.0% от всички площи, а празните пространства спадат до 2.0%. Наемите записват забележителен растеж, както в резултат на постоянния интерес от нови наематели, по този начин и в следствие на  предоговаряния на съществуващи такива.

Във Варна размерът на усвоени площи в комерсиалните центрове през миналата година е 3,610 кв. м. Това е най-ниската  стойност за последните три години, което може да се изясни и с неналичието на предложение в откритите молове. Нивата на претовареност се повишават значително до към 95-99%. Наемите също бележат забележителен растеж – от 24 на 29 евро/кв.м./месец при комерсиалните центрове и от 20 на 24 евро/кв.м./месец на основната комерсиална улица.

Вдигат наемите в София

Предлагането в Бургас е непроменено, като градът остава един от дребното регионални такива без настоящ търговски парк. Усвоените площи в двата търговски центъра през годината са 3,050 кв. м., от които над 80% са от представители на бранш Мода. Наемите в търговски центрове следват националната наклонност на растеж и доближават EUR 28 / m2, а на основните търговски улици – EUR 23 / m2.

През 2024 година комерсиалните паркове ще се усилват и ще имат все по-широко покритие в страна. Според Colliers, пазарът навлиза в стадий на засищане и вложителите няма да могат да разчитат на това, че са единствен план в обитаемото място. Успехът на новите паркове ще зависи от ден на ден от вярното им позициониране и съществуването на конкурентни преимущества. Фокусът на огромните вложители е концентриран основно в София, където се чака доста предложение на нови площи в търговски паркове.
 istock istock
От своя страна търговците ще засилят вложенията си в интеграция на софтуерни решения и потреблението на пазарна информация, които да поддържат решенията им за агресия. В допълнение на това онлайн продажбите съставляват все по-голяма част от оборотите на търговците. В тази обстановка някои от тях към този момент усъвършенстваха физическото си наличие като затвориха недобре работещи обекти и вложиха в развиването на откритите си местоположения. През 2024 година тази обстановка ще се резервира, като фокусът ще остане върху физическите магазини.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР