Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които

...
Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които
Коментари Харесай

Банките имат 5 дни да предложат мораториум върху плащанията по кредити

Търговските банки имат период от 5 работни дни, в които да показват на Българска народна банка одобряване обединен план на правила за частен мораториум (тоест, натрапен непринудено от банковия бранш, а не натрапен от регулатора или държавата) върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19. Това заяви централната банка след взето през днешния ден решение, че ще съблюдава гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки за законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19.

Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките, показва в известието си Българска народна банка. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неподходящо и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отсрочените или прекъснати заплащания по отпуснати заеми водят до спомагателни разноски и финансови условия в банките, показват от централната банка.

" Ето за какво насоките на ЕБО вкарват краткотраен принцип, че мораториумите върху заплащания по банкови заеми не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение при изискване, че ограниченията са учредени на национално законодателство и са контрактувани и прилагани на равнище банков бранш ", прецизира Българска народна банка.

Изготвените от банките правила, след утвърждението им от Българска народна банка, ще дават за интервала на тяхното деяние еластичност на банките да оферират на техните клиенти облекчения по заплащания по банкови заеми. Детайли за облекченията за жители и компании ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум, показва още централната банка.

Междувременно комерсиалните банки към този момент дадоха сигнал, че са подготвени да оказват помощ на клиентите си, само че в случай че те са с безупречно кредитно досие. Това се разбра от думите на Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България. Повече от него четете тук.

" Банковият ни бранш навлиза в новата обстановка подсигурен за небосвод от най-малко няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на доста други промишлености и бизнес сфери е сложено под въпрос, подготвеността на банките в България разрешава да гледаме на тях като част от решението, а не от казуса ". Това писа в края на месеца шефът на Българска народна банка Димитър Радев в бюлетина на банковата асоциация. Целия текст можете да видите тук. В телевизионно изявление той акцентира, че банките работят самостоятелно със своите клиенти още преди оповестяването на изключителното състояние.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1475)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР