Търговията на фондовите борси показва, че мечият пазар още не

...
Търговията на фондовите борси показва, че мечият пазар още не
Коментари Харесай

Рано е да се говори за края на мечия пазар

Търговията на фондовите тържища демонстрира, че мечият пазар още не е достигнал дъното си. Това считат анализатори от Longview Economics, представени от Си Ен Би Си.

Под мечи пазар се схваща спад на цените на акциите на тържищата от най-малко 20% по отношение на последната им върхова стойност. Внезапните внезапни загуби на пазарите първоначално доникъде на март, провокирани от бързото разпространяване на ковид по света, потопиха международните тържища в мечата територия.

През последните дни пазарите следват възходяща наклонност, подкрепени от невижданите пакети от фискални и парични тласъци за стопанската система, признати от централните банки и държавните управления на голям брой страни по света. Пазарите даже подцениха рекордният растеж на безработицата в Съединени американски щати до ниво от 14,7%, което е най-високото равнище от Втората международна война насам. Това допуска, че вложителите стартират да виждат сигнали за V-образно възобновяване (рязък спад, последван от внезапен ръст).

Икономисти от Longview обаче считат, че тези упования са прекомерно оптимистични. Те считат, че провокираният от пандемията потрес върху производството ще еволюира в разтърсване при търсенето.

Облекчение, само че не и бичи пазар

От Longview настояват, че спреда на корпоративните облигации с висока рентабилност алармира края на цикличните мечи пазари откогато стартира да бъде измерван през 1997 година

При пазара на облигации, спредът съставлява разликата сред доходността по корпоративните облигации и тази по държавните облигации. Иначе казано, в случай че доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги е да вземем за пример 2%, а тази на Microsoft със същия матуритет е 5%, то кредитния спред е 3%, или 300 процентни пункта.

„ В този случаи кредитните спредове не дават сигнал за завършек на мечия пазар. През последните 6-7 седмици S&P 500 е напреднал с 34% от най-ниските си дневни стойности. Кредитните спредове обаче не са се изменили доста (Затягане от 19,4 процентни пункта до 17,6 процентни пункта. Тези резултати са присъщи за облекчителни ралита в границите на мечи пазар “.

Когато мечият пазар е към своя край, кредитните спредове се свиват по-агресивно, споделят от Longview. В рамките на 7 седмици от края на мечия пазар  след почналата през 2008 година международната финансова рецесия, спредовете се свиха с повече от 10 процентни пункта.

„ Тези резултати подхождат на ниската рентабилност по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги “, прибавят от Longview.

Според икономистите това значи, че към момента предстоят банкрути и че подхванатите досега ограничения не са задоволителни, с цел да сложат завършек на мечия пазар. По думите им няма изгледи да е поставено началото на V-образно възобновяване.

Намаляването на тласъците носи риск

Подобно мнение споделя и Ерик Лонерган, макро хедж фонд управител за M&G Investments, който съобщи пред Си Ен Би Си, че евентуалното разпределяне на ограниченията за стимулиране на стопанската система крие огромен риск за нейното възобновяване.

„ Действителността е такава, че ще имаме потребност от още тласъци, даже откакто бъдат отстранени рестриктивните мерки върху икономическата интензивност. Страхувам се, че някои считат, че откакто отблокираме стопанската система може да спрем тласъците “, споделя Лонерган.

По неговите думи икономите няма да проработят на 100% от своя потенциал още много време и в най-хубавия случай ще възстановят работата си на 90-95%, което от историческа позиция продължава да съставлява тежка криза.

„ Ако погледнете представянето на американските банки, които евентуално са повтаряем знак, или 10-годишните облигации, през последните 5 седмици, ще видите, че обстановката не се е изменила доста “, споделя още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР