Тараклия. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните

...
Тараклия. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева ще открие българското консулство в град Тараклия, Молдова

Тараклия. Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева отпътува на двудневно посещаване в Република Молдова, което ще се организира през днешния ден и на следващия ден (31 октомври). Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
В Кишинев Екатерина Захариева ще се срещне със заместител министър-председателя и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур. На 31 октомври двамата вицепремиери ще открият дружно новото българско консулство в град Тараклия. Захариева и Галбур се договориха за това на среща в Мауербах, Австрия, през месец юли т.г.
На 24 март 2017 година българското държавно управление взе решение за разкриване на консулство в град Тараклия с консулски окръг, обхващащ територията на Южна Молдова - регионите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарабяска и Автономното териториално образувание Гагаузия. Изборът на мястото на новото българско консулство не е инцидентен. В Молдова живее една от най-големите български исторически общности в чужбина. От към 65 000 етнически българи в страната, 57% живеят в Южна Молдова. Тараклийският регион е самостоятелен като български национално-културен център от 1995 година, а град Тараклия – „ столицата “ на българския център в Молдова, е обитаем най-вече с етнически българи. Тук се намира и единственият български университет зад граница –Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак ” (ТДУ). Ежегодно България приема молдовски жители от българска националност за образование в български ВУЗ по Постановление на Министерски съвет № 103/1993 година За образователната 2016/2017 година бяха признати за образование 104 студенти от Молдова, от които 27 по магистърски стратегии, трима специализанти и шестима докторанти.
До момента консулското обслужване се извършваше само от българското посолство в град Кишинев. С откриването на консулство в град Тараклия ще отпадне нуждата нашите сънародници от Южна Молдова да пътуват до консулската работа в столицата на Молдова и да отделят сериозен времеви и финансов запас за приемане на нужни консулски услуги. Освен ускорение на административните процедури, българското посланичество в град Тараклия ще способства и за активизиране на двустранните връзки с този район в региона на културата, стопанската система и вложенията. Грижата за нашите сънародници в чужбина е една от главните задания на Министерството на външните работи и на българското държавно управление.
По време на визитата си в Молдова вицепремиерите Екатерина Захариева и Андрей Галбур ще обсъдят и идното за страната ни председателство на Съвета на Европейски Съюз. Сред акцентите в диалозите на първите дипломати на България и Молдова ще бъдат както целите в българската стратегия за първите шест месеца на 2018 година, по този начин и въпроси от региона на двустранното съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР