Тапите по автомагистрала Струма“ в посока Гърция ще останат през

...
Тапите по автомагистрала Струма“ в посока Гърция ще останат през
Коментари Харесай

Тапите до Гърция остават цяло лято

Тапите по автомагистрала „ Струма “ в посока Гърция ще останат през цялото лято,

„ Железница “, ще бъде отворен чак в края на годината.

Тунелът е подготвен от две години, само че стои необработен дружно с няколкокилометров сектор подготвен път,

защото достъпът до него е маркиран от свлачища,

Допреди няколко месеца имаше концепция до края на лятото автомагистралата в сектора Благоевград-Симитли да бъде най-малко отчасти отворена, само че съгласно източници на „ Телеграф “ това няма да се случи.

Методиката за справяне със свлачището северно от тунел „ Железница “ е платното в посока Гърция да бъде отчасти покрито със защитна структура, която да пази пътя от земните маси. Платното в посока Благоевград и София пък ще бъде напълно укрепено в основата си. Планът беше тези дни в разгара на туристическия сезон да бъде пуснато платното в посока София, а платното към Гърция да се пусне в края на ноември, когато бъде приключена защитната му стена.

Оказва се обаче, че актуалната запушалка при кръговото придвижване при с. Мощанец, където колите в този момент слизат от към този момент построената автомагистрала към остарелия първокачествен път, да остане през цялото лято. Причината е друг метод у новия строителен министър Андрей Цеков, съгласно който концепцията за частичното стартиране на автомагистралата на предшественика му Иван Шишков не е добра. Според Цеков частичното отваряне на трасето ще забави работата по укрепването на свлачището, а практическите изгоди са минимални. Затова министърът е наредил на пътната организация работата по сектора да продължи с оптимално движение, а автомагистралата в сектора Благоевград-Симитли да бъде отворена едновременно до края на годината.

Пускането на сектора обаче няма да реши всички проблеми по трасето за Гърция. Причината е, че към момента незапочнат остава секторът от Симитли до Кресна. За тази права към момента текат полемики по кой от трите метода би трябвало да мине автомагистралата – през един дълъг тунел, намерено по западните скатове на Пирин или разграничено на две, с оставането на потока в посока Гърция в Кресненското дефиле. До построяването на този сектор се чака тапата в празнични и почивни дни да се измести от кръговото при с. Мощанец до разклона за Разлог и Банско край Симитли.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР