Тълпи от протестиращи в иранската столица превзеха днес историческия Голям

...
Тълпи от протестиращи в иранската столица превзеха днес историческия Голям
Коментари Харесай

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран

Тълпи от протестиращи в иранската столица превзеха през днешния ден историческия Голям затрупан пазар и принудиха продавачите да затворят сергиите си, съобщи АР.

Това се е случва месеци, откакто сходни демонстрации раздрусаха страната и хората наподобяват очевидно ядосани от изпадналата в рецесия стопанска система на ислямската република.

Непланираната проява се организира едвам ден, откакто митинги доведоха до затварянето на два огромни търговски центъра за мобилни телефони и електроника в Техеран.



Все още не е ясно кой е основател на митинга. Полуофициалната иранска организация ISNA заяви, че митингите са избухнали, откакто иранският риал се срина до 90 000 за $ на черния пазар в страната макар опитите на държавното управление да управлява курса на валутата.

Видеозаписи, оповестени в обществените мрежи, демонстрират протестиращи в пазара да апострофират дребните търговци, които отхвърлят да затворят магазините си, крещейки им на фарси: "Страхливец ".

Последните стопански компликации на Иран са в следствие от отдръпването на редица интернационалните компании от страната след решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да извади страната си от съглашението за нуклеарната стратегия на Техеран.





В края на предходната година сходни стопански митинги избухнаха Иран и се разпространиха в 75 по-големи и по-малки градове. Това бяха най-големите демонстрации в страната след противоречивите президентски избори през 2009 година.

При митингите в края на декември и началото на януари починаха минимум 25 души, а близо 5000 бяха задържани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР