Тълпа от 50 или 60 души се подиграват, докато еврейски

...
Тълпа от 50 или 60 души се подиграват, докато еврейски
Коментари Харесай

Оцелелият от Холокоста Джордж Шефи проследява бягството си след 85 години

Тълпа от 50 или 60 души се подиграват, до момента в който еврейски продавач се пробва да изтрие антисемитски графити от тротоара.

Шапки и счупено стъкло са разпръснати по целия път пред опустошен магазин за шапки, благосъстоятелност на евреи.

Ето какво вижда шестгодишният Джордж Шефи пред жилищната си постройка в Берлин след нацистките погроми от ноември 1938 година

" Все още виждам картината в съзнанието ми, всичките шапки и чашите, като че ли беше през вчерашния ден “, споделя Джордж, който в този момент е на 92 години и живее в Израел.

Той бяга от нацистка Германия като малко дете без родителите си. Той беше едно от към 10 000 най-вече еврейски деца, евакуирани в Обединеното кралство след офанзивите, в това, което стана известно като английската стратегия Kindertransport.

Сега Джордж се върна в Берлин, в точния момент за 85-ата годишнина от погромите, с цел да наблюдава своето детско пътешестване на бягство от нацистка Германия.

Той си спомня разрушените магазини пред дома му на Хауптщрасе в берлинския квартал Шьонеберг и това, че му споделиха да не излиза на открито няколко дни след погромите. Той бил шокиран, когато схванал, че учебното заведение му, което е към синагога, е опожарено до основи.

Но той не знаеше, че това се случва в цяла Германия. И не осъзнаваше, че животът му ще се промени вечно.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР