Тълковният речник определя думата „предразсъдък“ като необоснована предубеденост, негативна нагласа

...
Тълковният речник определя думата „предразсъдък“ като необоснована предубеденост, негативна нагласа
Коментари Харесай

Роботите могат да развият предразсъдъци също като хората

Тълковният речник дефинира думата „предразсъдък“ като голословна преднамереност, отрицателна настройка на индивида по отношение на нещо. Ключовото в тази формулировка, несъмнено, е това, че въпросното преждевременно основано и постоянно неаргументирано мнение се поражда у хората. Според учени от Разузнавателна служба на Турция и Университета на Кардиф обаче, захранваните с изкуствен интелект роботи също могат да развият предубеждения като се учат един от различен.
AI постоянно има комплицирани взаимоотношения с расизма и сексизма и видяхме предходни случаи на изкуствен интелект, който демонстрират такива предубеждения, както направиха две чатбота на Microsoft през последните няколко години. Въпреки това, това изследване сподели, че AI е в положение самичък да образува предубеждения. Изследователите пишат, че „групи от самостоятелни машини могат да показват фатализъм, като просто разпознават, копират и учат това държание един от друг“.

Учените са основали симулирана игра, в която всеки AI бот избира да подари познание на различен в личната си група или друга група, въз основа на репутацията на всека бот и избрани дарителски тактики. Изследователите откриват, че роботите от ден на ден непредразположени към тези от други групи.

Над хиляда симулации по-късно, роботите са научили нови тактики, които копират между тях или в личните си групи, или измежду цялата маса. Изследването открива, че роботите са загърбили тактики, които им дават по-добра възвръщаемост в кратковременен проект, което демонстрира, че не е належащо безусловно да се развиват когнитивни качества, с цел да се развият предразсъдъците.

„Нашите симулации демонстрират, че предразсъдъците са мощна мощ на природата и посредством еволюцията, те елементарно могат да бъдат подтиквани във виртуалното население , в ущърб на по-широката съгласуваност с другите“, написа проф. Роджър Уитакър от Университета в Кардиф, един от съавторите на проучването.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР