Талибански бойци навлязоха в Кабул на фона на сцени на

...
Талибански бойци навлязоха в Кабул на фона на сцени на
Коментари Харесай

Талибаните се готвят да обявят „Ислямско емирство Афганистан“

Талибански бойци навлязоха в Кабул на фона на подиуми на суматоха и безпорядък, с цел да окупират президентския замък, откъдето се готвят да разгласят новите владетели на „ Ислямско емирство Афганистан “, съобщи „ Би Би Си “.

Същото име се използваше и при предходното ръководство на талибаните преди повече от две десетилетия. Техен представител заяви за „ Ал Джазира “, че войната е оповестена за завършена, а типът на ръководство и формата на режима ще бъдат ясни скоро.

Това е кулминационната точка на светкавичното завладяване на страната след решението на Съединени американски щати и други съдружни страни да изтеглят военните си елементи, които влязоха в Афганистан за първи път през 2011 година след офанзивите на 11 септември и отстраниха талибаните.

Президентът Ашраф Гани напусна страната през вчерашния ден, а специфичен съвет ще договаря с нашествениците по отношение на завладяването. В момента те владеят всички огромни градове и всички граници.

Офанзивата на талибаните стартира през месец май, когато Съединени американски щати взеха решение да се отдръпват след вложени почти 83 милиарда $ във войната. Вчера талибаните доближиха столицата Кабул. Кадри от летището там демонстрират паническото бягство на хора, опитващи да отпътуват от Афганистан.

 

From Kabul airport

— Bruno Maçães (@MacaesBruno)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР